EVO KOLIKU JE TERITORIJU RUSIJA ANEKTIRALA! Kao da je prisvojila ove TRI evropske države - čak 15 odsto Ukrajine!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Rusija je zvanično objavila aneksiju Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, a to je 15 odsto od ukupne površine Ukrajine.

Rusija je zvanično objavila aneksiju četiri delimično okupirane provincije istočne i južne Ukrajine. Taj potez u petak usledio je nekoliko dana nakon što su birači u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju velikom većinom podržali pridruživanje svojih pokrajina Rusiji, prema referendumima koje su vlada u Kijevu i njeni zapadni saveznici odbacili kao besmislene i nezakonite.

Na ceremoniji u Moskvi u petak, predsednik Vladimir Putin je rekao da Rusija ima "četiri nova regiona”, nazvavši stanovnike Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti "zauvek našim građanima”. "Ovo je volja miliona ljudi“, rekao je on u govoru pred stotinama zvanica u Dvorani Svetog Đorđa u Kremlju.

Putin je priznao nezavisne samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike u istočnom Donbasu neposredno pre nego što je 24. februara poslao trupe u Ukrajinu. Južnu oblast Hersona zauzele su ruske trupe u prvim danima invazije, kao i delove Zaporožja. 

Ko kontroliše šta u Ukrajini?

Rusija ne kontroliše u potpunosti nijedan od četiri regiona. Mapa ispod prikazuje oblasti pod ruskom i ukrajinskom kontrolom od 30. septembra. Rusija kontroliše više od 90.000 kvadratnih kilometara teritorije ili oko 15 odsto ukupne površine Ukrajine, otprilike veličine Portugala ili Jordana. Poređenja radi, Portugal se prostire na teritoriji od 88.416 kvadratnih kilometara, Austrija na 83.858, Češka na 78.866.

Rusija je anektirala Krim 2014. Sa poluostrvom i teritorijom u četiri druga regiona, Rusija bi dobila područje približno iste veličine kao američka država Pensilvanija. Putin je obećao da će koristiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti regione uključene u sastav Rusije , nagoveštavajući moguću upotrebu nuklearnog oružja za odbranu onoga što on vidi kao teritoriju svoje zemlje.

(MONDO)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: