Filmski scenario u Beogradu : Prevara od 60 miliona eura
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

U Beogradu je uhapšeno 5 osoba zbog sumnje da su varali ljude na internetu. Predstavljajući se lažmo, kao da su brokeri,  navodili su ih da kupuju izmišljene akcije na fiktivnoj berzi, saopštilo je danas  (MUP) Republike Srbije.

Zorica M. (37), Ana Đ. (26), Muharem B. (36), Saša Š. (49) i Filip I. (31) uhapšeni su u akciji MUP-a i tužilaštva Srbije, Bugarske, Austrije i Nemačke zbog sumnje da su veoma složenim finansijskim prevarama oštetili više hiljada osoba za više od nevjerovatnih 60 miliona evra, saznaje "Telegraf.rs".

Sumnja se da su oni u dužem periodu, zajedno sa saučesnicima iz Bugarske, Austrije i Nemačke, obavljali veoma složene finansijske prevare.

Kako im je to pošlo za rukom?

Najprije su napravili računarsku mrežnu platformu za trgovinu lažnim, berzanskim instrumentima plaćanja, a ujedno su i lažno predstavljali kretanje cijene akcija putem lažnih agenata brokera koji su radili u telefonskim centrima za pozivanje prevarenih.

Sve je bilo lažno, a izgledalo je potpuno realno. Na njihovu prevaru nasjeli su mnogi bogataši iz Evrope.

Na taj način, osumnjičeni su navodili građane iz više zemalja Evropske unije da uplate što veće iznose novca na ime lažne kupoprodaje akcija. Кako se sumnja, prvo bi oštećeni uplatili veći iznos novca, a onda bi im osumnjičeni poslije određenog perioda prikazavali kako su, navodno, navedene akcije u potpunosti izgubile vreijdnost, odnosno da su oštećeni izgubili uloženi novac.

A ulagali su hiljade i hiljade evra... Na taj način osumnjičeni su, zajedno sa saizvršiocima iz drugih zemalja, oštetili više hiljada ljudi za više od 60.000.000 evra.

Prosto je nevjerovatno kako je moguće da niko nije posumnjao.

Firme su Select X i I-source Policija je prilikom pretresa stanova kao i poslovnih prostorija firmi "Select X" i "I-source" u Beogradu koje osumnjičeni koriste, oduzela informatičku opremu i tri putnička vozila. Njima se na teret stavljaju krivična djela prevara i pranje novca. Kada je u pitanju krivično delo prevara, osumnjičenima zaprijećena kazna zatvora može biti i do deset godina, zbog enormne nanesene štete. "Ako je pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina i novčanom kaznom", navodi se u Krivičnom zakoniku Srbije. Za krivično djelo pranje novca zaprijećena kazna je od šest mjeseci do 12 godina. Ova petorka uhapšena je u saradnji pripadnika MUP-a Srbije sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i policijama i tužilaštvima Njemačke, Austrije i Bugarske, kao i institucijama za pravosudnu i policijsku saradnju Evropske unije Evrodžast i Europol. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: