Fotografija iz Drugog svjetskog rata dokaz je o putovanju kroz vrijeme
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UTeoretičari zavjere uvjereni su da je jedna fotografija iz četrdesetih godina prošlog vijeka dokaz da je putovanje kroz vrijeme stvarno.

 

Fotografija snimljena 1943. godine u glavnom gradu Islanda, Reykjaviku, prikazuje veliki broj mještana i vojnika iz Drugog svjetskog rata kako hodaju pločnikom.

No, fotografija je postala viralna nakon što je njen vlasnik uočio jedan zanimljiv i pomalo nevjerovatan detalj. Naime, na fotografiji jedan muškarac koji se nalazi u pozadini gleda u kameru držeći ruku na jednoj strani lica. Zbog toga je fotografija potaknula glasine da je to dokaz o ‘putovanju kroz vrijeme‘ te da čovjek u ruci drži mobilni telefon.

FOTO: KRISTJÁN HOFFMAN/FACEBOOK
FOTO: KRISTJÁN HOFFMAN/FACEBOOK

 

Inače, prvi mobilni telefon, Motorola DynaTAC 8000X, pojavio se u prodaji tek 1973. godine, tačno 30 godina nakon što je spomenuta fotografija snimljena.

Kristjan Hoffman, čija porodica posjeduje fotografiju decenijama, podijelio je sliku na Facebook grupi ‘Gamlar ljosmyndir’, što u prijevodu znači “Stare fotografije”.

Fotografija snimljena u jeku Drugog svjetskog rata prikazuje glavni grad Islanda koji su zauzele savezničke trupe.

“Američka vojska preuzima islandske divote, kao što vidite. Jedna stvar koja privlači pažnju na ovoj prelijepoj fotografiji je naslonjeni čovjek u sredini fotografije koji razgovara na mobitel”, napisao je Hoffman na Facebooku i izazvao žustru raspravu na internetu.

Neki tvrde da se čovjek samo češkao po uhu, drugi su nagađali da je možda držao svoju lulu ili čak podigao sat do uha kako bi provjerio radi li još uvijek. Tu teoriju dodatno podupire činjenica da muškarac stoji pored trgovine satovima. No, našli su se tu i teoretičari zavjere koji uvjeravaju druge da je riječ o vremenskom putniku s mobitelom u ruci.

Ovo nije prvi put da se fotografije iz prošlosti koriste kao “dokaz” o putovanju kroz vrijeme. Nedavno su teoretičari zavjera uočili čovjeka kako “drži mobitel” na fotografiji iz 1940-ih koja je snimljena na plaži u Cornwallu, no kasnije se ispostavilo da je jednostavno motao cigaretu, prenosi Jutarnji.hr.

Također su se počele vrtjeti lude teorije o starogrčkom nadgrobnom spomeniku nakon što su neki primijetili da “jedna žena koristi laptop”. Na jednoj slici iz 1860-ih primijetili su čovjeka koji “gleda u iPhone” na jednom muralu koji prikazuje scenu iz Nove Engleske iz 17. vijeka.

Tim Cook, šef Applea, našalio se da je i on pronašao jedan od gadgeta svoje kompanije u 350 godina starom remek-djelu u Amsterdamu.
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: