Fudbalsko rivalstvo (ne) poznaje granice
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Fudbalski rivalitet je čudan, različito shvaćen od pojedinca do pojedinca, od kluba do kluba, navijačkih grupa..., ukratko svakoga koji prati ovaj drevni sport. Svako ima drugačije viđenje rivalstva, a zapravo nema nekog pisanog pravila. Nevidljiva linija dijeli zdravo od nezdravog rivalstva. 

Opsesija. Mržnja. Pakost. 

Tako smo se sjetili navijača Manchester Uniteda koji je napravio dres sa imenom Sergia Ramosa, a sve u čast grubog starta kojim je španski fudbaler povrijedio Mo Salaha, fudbalera Unitedovog ljutog rivala Liverpoola.

Liverpool, s druge strane, ima prijateljski rivalitet sa gradskim rivalom Evertonom. Anfield je od Goodisona udaljen svega pet minuta vožnje automobilom, a odnosi navijača dva kluba su krajnje prijateljski. Liverpoolovci ne podnose navijače Uniteda i obrnuto.

Užareno je i u sjevernom dijelu Londona, kada se sastanu Arsenal i Tottenham. Nećemo ni pominjati rivalstvo West Hama i Millwalla. 

Kada govorimo o ljutim rivalstvima sjetimo se i onog u Španiji između Real Madrida i Barcelone. Navijači dva kluba doslovno uništavaju Twitter naročito prije i poslije neke međusobne utakmice, a prepucavanja traju tokom čitave sezone.

Navijači se doslovno 'kolju' na Twitteru ko je (naj)bolji fudbaler, Cristiano Ronaldo ili Messi, pa se u tim prepucavanjima često pređe 'nit' zdravog rivalstva pa fanovi jedni druge vrijeđaju iako se dvojica fudbalera međusobno jako poštuju.

U fudbalu, kao i u ostalim sportovima, postoji mnogo rivalstava, neka od tih rivalstava su velika, ali smo se u ovom tekstu dotakli samo navedenih, čisto radi poredbe dva Liverpoolova rivalstva - onog zdravog sa Evertonom i onog 'prljavog' sa Unitedom, te rivalstva najvećih obožavatelja fudbalera ili kluba, najčešće putem socijalnih mreža.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: