"GIDRA ME JE MOLIO DA PIJE PRED SNIMANJE" Scenarista Žikine dinastije otkriva sve tajne: "U Rusiji smo zaradili 30 MILIONA DOLARA"
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Naredne godine biće snimljen nastavak čuvenog serijala „Žikina dinastija“, a malo ljudi zna da je njen tvorac zapravo Jovan Marković.

Osim prvog ostvarenja („Lude godine“, 1977), sva ostala scenarija uradio je on i tako postao glavni „krivac“ što porodica Žike Pavlovića i njegovog prijatelja Milana Todorovića ne silazi s naših malih ekrana evo već više od tri decenije.

 

- Bio sam tada bez posla, a prvi koji mi je ponudio da nešto radim bio je pokojni direktor Televizije Milan Vukos. Nisam prvi film pisao, ali me je moj prijatelj i kum Dragomir Bojanić Gidra ubedio da se pridružim. Odlučio sam da to prebacimo na komediju. Na sledeća dva nastavka nisam bio potpisan na špici, jer se tada još vodio jedan sudski proces protiv mene, pa nisam hteo da pravim probleme ekipi - kazao je scenarista i onda otkrio šta je očekivao od serijala.

- Nisam imao velika očekivanja od tog projekta. I za mene je bilo iznenađenje da je te godine to bila najgledanije komedija u Jugoslaviji. Umorio sam se. Snimali smo nekad i dva filma godišnje, a počeo je da radi ko šta hoće. Poslednji film „Sulude godine“ sam ja radio. Žao mi je što nismo uradili nešto što je bilo dogovoreno. U planu je bila da se radi serija „Žikini memoari“. On je već tada bio bolestan i ideja je bila da snimamo u nekoj banji, da on pije špricer, da se priseća događaja iz filma i komentariše ih. Publika bi videla događaje na neki novi način - rekao je Jovan i dodao:

- Mi smo godinama radili zajedno i bili kao porodica. Najviše tih priča imam o Gidri. On je voleo da popije, a na snimaju je piće bilo zabranjeno. On me moli da pred kadar popije samo jednu i konobar mu na moje oči sipa jednu, a zatim je popio času vode. Zamoli me za još jednu i ja kažem da može. Posle pola sata on je bio pijan. U maloj čaši je bila voda, a u velikoj piće. Otkrili smo ga još jednom. Izbušio je lubenicu i u nju sipao piće. Pio je na slamčicu, a mi mislili da voli lubenice! Gidra je bio fantastičan glumac.

Pričalo se o tome da ga je Gidra nagovorio da ostane u celoj priči.

- Svakog dana u Domu sindikata okupljala se ekipa, pila kaficu i čekala šta će da bude. Onda se desi da smo kod Bate u Koraćici sedeli Gidra i ja. Počne priča oćeš-nećeš, na kraju, opkladismo se u dva jagnjeta da ću da napišem scenario, i to za noć! Brže-bolje njih dvojica pozovu telefonom našu prijateljicu i saradnicu Miru Lukić, koja je imala električnu mašinu. Uveče Bata jagnjad stavi na ražanj, ja ujutru donesem 140 otkucanih stranica, a Gidra - plati opkladu. Dok smo se mi još gostili, scenario je poslat ekipi - izjavio je Marković za "Kurir", a onda opisao kakvi su bili drugi glumci.

- Marko je bio veliki glumac. Pored Gidre, družio sam se i s Batom i Jelenom Žigon. Bila je naša najlepša glumica, a po lepoti mogla je da stane rame uz rame s holivudskim zvezdama. Bila je odan prijatelj. Rialda i Vlada su bili dobri bez obzira na to što nisu profesionalci. Kad su porasli, mogli smo da ih zamenimo, ali nije bilo potrebe, jer su bili dobri.

Film je odlično prošao i u Rusiji.

- Rusi su spojili dva filma „Došlo doba da se ljubav proba“ i „Ljubi, ljubi, ali glavu ne gubi“, i to je najgledaniji strani film u istoriji Sovjetskog Saveza. Nije tada bilo ostvarenja iz Holivuda. Bata Živojinović mi je napravio posao s Rusima. Prodali smo njima prava za prikazivanje i da delimo prihod pola-pola. Zaradio sam oko 30 miliona dolara. Međutim, to je bio neki klinički dolar koji nisam mogao da podignem, nego da kupim u Sovjetskom Savezu. Nisam mogao da kupim oružje i naftu, već neke gluposti. Pare su mi stajale u banci. Prijatelj mi je predložio da kupim kuću na 200 metra od Kremlja, ali propadne. Međutim, ispred nosa nam je uzeo robu neki Poljak. Počela je inflacija i uspeo sam da pomognem snimanje dva naša studentska filma, a na kraju je ostalo toliko novca da mogu da vas izvedem na večeru. Tako su propali moji milioni.

GLAVNI JUNACI MIŠA I UNUK ŽIKA

 

Nastavak „Ludih godina“ pisala je njegova ćerka Milena, a evo šta Jovan kaže o tome.

- Žikina žila se i dalje provlači. Nemamo više te probleme. Ideja je da Miša ima sina Žiku, koji je isti deda. Nikola Kojo je sjajan glumac i nemam sumnje da može da nosi celu priču.

NAPRAVIO SAM GLUPOST ŠTO SAM UBACIO GROFICU ROMANOV

Namenski je snimiljen film za Ruse „Žikina dinastija“ s Galom Videnović, međutim po svemu sudeći to je bila greška.

- Napravio sam veliku grešku. Hteo sam da ubacim što više ruskih tema. Nisam samo ubacio Natašu nego sam ubacio i ludu groficu Ninočku Romanovu, kod koje Gidra ide da uči ruski jezik. Bio sam glup da joj dam prezime Romanov. Rusi se iskidali od smeha, ali nisu kupili film jer se pominje porodica Romanov.

Izvor: srbija danas

Žikina Dinastija

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: