GODINU DANA NAKON RASPADA KALIFATA!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

U SJENI KORONE PONOVNO JAČA EKSTREMISTIČKA SKUPINA OD KOJE JE DRHTAO CIJELI SVIJET 'Tamo gdje je državna vlast slaba, pojavljuju se oni...'

 

Godinu nakon raspada kalifata, Islamska država je intenzivirala napade u Iraku i Siriji. Tamo je sada aktivno oko 14.000 terorista, koji koriste korona-krizu za oslobađanje pripadnika IS-a i jačanje terorističkih ćelija.

 

 

"Muškarac, opasan eksplozivom, izašao je iz automobila i mirno došao do zgrade tajne službe. Sigurnosne snage pozvale su ga da se zaustavi ali on se na to nije osvrtao. Kad su otvorili vatru, aktivirao je eksploziv i raznio se." U ovom napadu atentatora samoubojice u Kirkuku na sjeveru Iraka, izvedenom krajem travnja, povrijeđena su tri pripadnika snaga sigurnosti. Nekoliko dana kasnije, također na sjeveru Iraka, ubijeno je deset pripadnika jedne šiitske paravojne trupe.

Nešto više od godinu dana nakon raspada kalifata i osam mjeseci nakon ubojstva osnivača "Islamske Države” Abu Bakr al-Bagdadija, samoproglašeni božji ratnici nastavljaju su sa svojim napadima. To je iračkog premijera Mustafu al-Kadhimija natjeralo da krene u ofenzivu. "Krećemo u borbu i ja ću prvi izaći na front. Poručujem IS-u da stižemo i da je kucnuo čas za obračun!", rekao je al-Kadhimi.Nakon bitke kod Baghouza prije nešto više od godinu dana proglašen je kraj "Islamske države”. Pod njenom brutalnom vladavinom bilo je nekada osam milijuna ljudi. Međutim, u međuvremenu je IS ponovo postao temom u Iraku, posebno nakon učestalih eksplozija mina na cestama i diverzijama na manje punktove sigurnosnih snaga. U travnju je IS izveo više od stotinu napada - dvostruko više nego u prethodna tri mjeseca zajedno. Istovremeno i iračka vojska već nekoliko dana sve intenzivnije djeluje protiv terorista IS-a.

Tzv. "Islamska država” se ponovo širi i na sjeveroistoku Sirije, rekao je glasnogovornik kurdskih "Sirijskih demokratskih snaga” (SDF) Kino Kabriel jednom lokalnom suradniku njemačke televizije ARD. "IS se stalno obnavlja i reorganizira, posebno nakon posljednje velike bitke za Baghouz. IS je također aktivan u regiji južno i zapadno od Eufrata. Intenzivirao je svoje akcije u iračkoj stepi, u pograničnom području između Sirije i Iraka te u sjevernim i sjeveroistoistočnim dijelovima Sirije."

 

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano