Godišnjica smrti trebinjskog heroja - Srđan Aleksić simbol ljudske hrabrosti
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UPrije 29 godina preminuo je trebinjski heroj Srđan Aleksić, koji je izgubio život braneći svog prijatelja i sugrađanina Bošnjaka i tako na ovim prostorima postao simbol ljudske hrabrosti te primjer da se čovjekom može ostati i u teškim vremenima.

Aleksić, tada 27-godišnji mladić je 21. januara 1993. godine u Trebinju spasio svog prijatelja Alena Glavovića od napada četvorice rezervista Vojske Republike Srpske. Aleksić se suprotstavio zločincima i zaštitio Glavovića, govoreći mu da bježi, što je on i učinio, dok su četvorica vojnika, umjesto Glavovića, kundacima pušaka brutalno tukli Srđana.

Srđan je od zadobijenih rana pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine.

Jedan od vjerovatno najvećih heroja nakon ratova na ovim prostorima položio je tako svoj život u odbrani sugrađanina od sigurne smrti, ali i braneći istinske ljudske vrijednosti

Alen Glavović, kojeg je Srđan Aleksić spasio sigurne smrti, danas živi u Švedskoj, oženio se i ima dvoje djece.

Nevladina organizacija Gariwo je posthumno 2010. godine Aleksiću dodijelila nagradu "Duško Kondor" za građansku hrabrost, dok mu je Helsinški komitet za ljudska prava u BiH posthumno dodijelio nagradu za zaštitu ljudskih prava.


Brojni gradovi u regionu odaju počast Aleksiću za njegov herojski čin, dajući ulicama njegovo ime, a ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.

 

 

 buka.com
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: