Građane BiH uznemirili su čudni svjetleći objekti koji su se pojavili na nebu.
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UNa nebu iznad BiH se pojavljuju neobični svjetleći objekti: Ne plašite se, nisu vanzemaljci

Građane Bosne i Hercegovine, ali i Srbije i Hrvatske sinoć su uznemirili čudni svjetleći objekti koji su se pojavili na nebu.

Naravno, nije dugo trebalo da internetom počnu kružiti teorije kako se radi o vanzemaljcima.

Ipak, nema razloga da se plašite. Radi se samo o satelitima iz grupe Starlink koje ćete moći vidjeti na nebu u 20:15 sati, a kretat će se u smjeru jug-sjever.

Američka svemirska kompanija SpaceX lansirala je 18. marta šestu grupu od 60 satelita koji se trenutno nalaze na visini od oko 280 kilometara iznad tla i polako se penju ka krajnjem odredištu, to jest na visinu od 550 kilometara gdje se već nalaze prethodno lansirani sateliti.

Sateliti se pomoću vlastitih ionskih motora polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine, jureći brzinom od oko 28.000 kilometara na sat.
Također, kada dođu na ciljnu orbitu neće biti "u voziću" kao sada, već će biti ravnomjerno raspoređeni oko naše planete.

Starlink je buduća konstelacija od 12.000 satelita koja bi trebala pružiti globalnu pokrivenost širokopojasnim internet signalom do kraja 2027. godine. Elon Musk se nada kako će dobiti dozvolu da poveća broj satelita na 30.000.

Putanju i trenutnu poziciju Starlink satelita možete pratiti na ovom linku.

 

(klix.ba)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: