PODVIG KOJI ĆE VEČNO ŽIVETI! Heroj Dragan skočio da spase italijansku decu, iako nije bio plivač, dok je svoju zauvek napustio (VIDEO)
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Dragan Cigan je spasavajući dvoje tuđe dece od sigurne smrti, ostavio svoje dve kćerke jednom roditelju.

Za heroja Dragana Cigana (32) iz mesta Branešci kod Čelinca čulo je celo Balkansko i Apeninsko poluostrvo zahvaljujući njegovom herojskom podvigu.

Cigan je preminuo 23. jula 2007. godine pošto je, rizikujući sopstveni život, skočio u mesto gde se spajaju reka i more u italijanskom gradu Jezolu kako bi spasao dvoje italijanske dece koja su se davila.

Uprkos tome što je bio neplivač, zidar iz Branešaca nije mario za posledice, već mu je na umu bilo samo da spasi decu koja su se davila u talasima pomahnitalog Jadranskog mora.

 

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

Nakon 30 časova mukotrpne potrage, njegovo telo je pronađeno.

Njegovom herojskom činu poklonila se čitava Italija, a ulica u Jezolu dobila je njegovo ime. "Strada Dragan Cigan" se nalazi u blizini plaže gde je ovaj hrabri čovek 23. jula 2007. godine ostavio svoj život spasavajući braću Taskin, stare sedam i deset godina, iz talasa uzburkanog mora.

Dragan Cigan iz Banja Luke je 2007 godine na plazi u italijanskom gradicu skocio u nemirno more u kome se dvoje dece davilo i uspeo da ih spasi dok je on sam izgubio zivot.
Dragan nije znao da pliva.
Prisutni na plazi, kao ni roditelji nisu imali hrabrosti da skoce u more.

Dragan Cigan verovatno nije ni sanjao šta će se dogoditi tog dana kada je sa sestrom Zoricom, njenom porodicom i kolegom Marokancem Rahidom Huninom, otišao na plažu na ušću rečice Kortelazo u more, da bi se odmorio i osvežio bar jedan dan posle napornih zidarskih poslova.

Na toj turističkoj destinaciji Dragan je, po sećanju sestre Zorice, bio zamišljen i pospan dok se svuda okolo čuo žagor dece i ljudi. Međutim, u tim trenucima duboke zamišljenosti trgli su ga krici dece koja su dozivala u pomoć. Skočio je i uputio se ka vodi čiji su rečni brzaci gutali dečija tela, noseći ih u duboke virove prema moru. Iako nije bio dobar plivač, očito nije mnogo razmišljao. Skočio je u vodu i uz mnogo truda i muke uspeo da dođe do dece koja su se davila. Zgrabio ih je i poslednjim atomima snage izvukao do obale, u čemu mu je u poslednjem trenutku pomogao kolega Rahid.

Dok se odvijala drama, na obali je bio tajac. Ali najčudnije je bilo da niko od prisutnih, pa čak ni spasioci i roditelji mališana, nisu krenuli da pomognu u spasavanju. Nepomično su stajali i posmatrali Draganov herojski čin.

Deca su bili na sigurnom, ali je brza rekla povukla Dragana sa sobom. Sestra Zorica je uzalud vrištala dok joj je vrtlog vira odnosio brata. Niko mu nije priskočio u pomoć.

Čim se italijanski par dočepao svoje dece, nestao je sa plaže, ne čekajući da vidi da li će Dragan preživeti. Nisu se zahvalili ni sestri Zorici, kad je on nastradao, niti joj izjavili saučešće. Očevici kažu da je roditelje spasenih mališana zaustavila policija kad su pokušali da napuste plažu, dok su im prisutni kupači dobacivali uvrede i psovke.

Dragan Cigan je spasavajući dvoje tuđe dece od sigurne smrti, ostavio svoje dve kćerke jednom roditelju.

DOKUMENTARNI FILM O DRAGANU

Prema rečima Mileta Savića, autora nekoliko dokumentarnih filmova, Dragan Cigan je vitez našeg vremena, neko ko bi se u "viteško vreme" zakleo na pomaganje slabijima i nemoćnima. Kaže, ono što ga je posebno inspirisalo da snimi dokumentarni film o Draganu je sam čin jednog lošeg plivača da krene u bitku s talasima, kada su mnogi na plaži nemo posmatrali.

On takođe dodaje kako su u današnje vreme retke osobe koje su spremne da se izlože bilo kakvoj opasnosti da bi time pomogli bilo kome, pa i u Draganovom slučaju, deci.

Dragana Cigana posthumno je odlikovao tadašnji italijanski predsednik Đorođo Napolitano medaljom "D' oro al Valor Civile", dok je grupacija građevinskih preduzeća "Union Lavoro" uz novčanu pomoć opština gde je Dragan stanovao, radio i gde je okončao život kupila porodici Cigan novi stan u Banjaluci.

Čitava Italija, a posebno stanovnici regije Veneto, ni danas ne zaboravljaju nedelju kada je u Jezolu nedaleko od Venecije, hrabri Srbin iz Bosne i Hercegovine spasao dvojicu dečaka.

izvor: srbija danas

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: