HITNA SJEDNICA Predstavnički dom PSBiH danas ponovo o prijedlogu budžeta institucija BiH
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi na hitnoj sjednici trebalo da razmatra Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. 

Kako je rečeno Feni u Parlamentarnoj skupštini BiH, Kolegij nije postigao saglasnost o predloženom zakonu, te će se Dom o njemu izjašnjavati u drugom krugu glasanja. Poslovnikom Predstavničkog doma je definirano da, ako Kolegij Doma ne uspije postići saglasnost, odluku donosi većina od ukupnog broja poslanika koji su prisutni i koji glasaju, uz uslov da glasovi „protiv“ ne sadrže dvije trećine ili više poslanika izabranih iz svakog entiteta.

Predstavnički dom državnog parlamenta je na hitnoj sjednici 9. jula, u prvom čitanju, razmatao prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji je prilikom glasanja dobio opću, ali ne i potrebnu entitetsku većinu, te je upućen Kolegiju na usaglašavanje. Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo priјеdlоg zakona o budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o budžetu u dijelu koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH - kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta. Prethodno je Vijeće ministara BiH utvrdilo nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH 2020. godine, kojim su uvažene okolnosti izazvane pandemijom Covida 19. Ministarstvo finansija i trezora je, uz prihvaćene korekcije, nacrt budžeta dostavilo Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje. 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: