“Hoće da se crkne”: Zgodna Beograđanka obućom sludela region
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ovih dana u Beogradu naoko uobičajena scena – čekajući među drugima zeleno svetlo za pešake na semaforu, stoji i jedna devojka. Vitka, duge kose u lepršavoj letnjoj haljini i – u opancima.

Društvenim mrežama uveliko se širi nesvakidašnja fotografija na kojoj zgodna Beograđanka šeta gradom u srpskoj tradicionalnoj obući. Iako po ulicama često vidimo krajnje neobične modne kombinacije, ovo se zaista ne viđa svaki dan. Zato je ova neznanka sasvim sludela mnoge, i kod nas i u regionu, i ko god je video fotografiju nije ostao ravnodušan.

Душан М. Бодирога-Боди

Juče, kraljica u Beogradu.

Većina je bila oduševljena, pa na društvenim mrežama pišu kako udobniju obuću, i to 100 odsto kožnu, nije mogla da nađe. Dive joj se i na smelosti i originalnosti, kažu i da izgledaju sasvim okej, kao sandale. Ima i onih duhovitih koji primećuju da je Stara planina stigla u Beograd. Ipak, neki tvrde da ovaj potez može biti i neobjašnjivi nagon da se bude drugačiji…

Ova fotografija je i raspevala neke, pa se među komentarima izdvajaju i stihovi:

“Opančići sitan vez

dođi, mala, al’ oprez

dođi, mala kad se smrkne

hoće da se crkne”

Opanak je inače, laka seoska kožna obuća, koja se priteže oko nogu obično kaišićima. Na Balkanu je ima u raznim varijantama, od Makedonije, preko Bosne, Hrvatske i Crne Gore, a u Srbiji je to od davnina tradicionalna obuća i nacionalni simbol.

I iako je danas uglavnom nose ponegde u selima i u folklornim društvima, opanci se i te kako mogu uklopiti u moderan stajling. Osim ove devojke koja je to pokazala, nešto slično smo videli i pre par godina na Nedelji mode u Parizu.

null

sees Aladdin on broadway once* #loewe #pfw pic.twitter.com/thJ8CCMehP

Tada su veliku pažnju sveta mode privukle neobične patike koje su manekeni prošetali pistom – patike nalik na opanke.

Modna kuća Loewe predstavila je tada za proleće 2018. model sa špicastim i zavijenim vrhom koje podsećaju baš na opanke. Kreator Džonatan Anderson opisao ih je kao obuću za žene koje stalno putuju, a kao inspiracija poslužile su mu čizme koje nose muškarci u Meksiku.

 

 

Izvor: nova.rs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: