Hodžaj: “Kosovo nije direktna meta Rusije, već…”
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Bivši kosovski ministar inostranih poslova Enver Hodžaj kaže da je Balkan uvek bio geostrateški prioritet Kremlja, čak drugi po važnosti nakon Crnog mora, ali, kako kaže Kosovo nije u diretnoj opasnosti od Rusije već Bosna i Hercegovina, prenosi Ekonomija onlajn.

– Da za Rusiju Balkan ima prioritet izjavio je i sam Putin kada je posetio Zagreb 2000. godine. Tada je rekao da je Balkan najvažija regija nakon Crnog mora. Ukrajina je prvi front, Balkan je drugi, iako ovde ne može biti otvorenog rata. Koriste se politički instrumenti, gde postoje stranke koje imaju bliske odnose sa Rusijom, Srbija ima strateške odnose, to je neka ruska platforma za uticaj na Balkan. Rusija je takođe koristila ekonomske investicije, odnosno medije i obrazovne ustanove, sve u pokušaju da stvore uticaj – rekao je Hodžaj.

Partije u Albaniji, na Kosovu, ali i u Albanci u Severnoj Makedoniji, kako navodi, imaju odnose sa strankama u Evropskom parlamentu, dok u Srbiji, u Republici Srpskoj ali i u Severnoj Makedoniji, postoje stranke koje su proruski nastrojene.

– Ovo što se dešava pokazuje da Rusija nije prevazišla strepnju nakon raspada Sovjetskog Saveza, kao što ni Srbija nije prevazišla strepnju nakon raspada Jugoslavije – rekao je on.

Hodžaj smatra da Kosovo treba da bude na oprezu, ali da je u većoj “opasnosti” Bosna i Hercegovina”.

– Ne mislim da Kosovo može biti direktna meta. Albanci na Kosovu su prozapadno nastrojeni. U međuvremenu, zemlja koja može biti najviše pogođena je Bosna i Hercegovina – rekao je Hodžaj.

 

Izvor vesti-online.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.