HRONIČAN MANJAK VOZAČA Prema procjenama fali ih oko 12.000, većina odlazi u inostranstvo, a evo i koliko tamo zarađuju
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Transportna industrija u Srbiji se u posljednjih godinu i više dana suočava sa ozbiljnim manjkom profesionalnih vozača. Prema procjenama stručnjaka fali ih oko 12.000, a taj manjak nastaje prvenstveno zbog njihovih odluka da krenu putem inostranstva tražeći bolje zarade.

Problem pravi i starost obučenih vozača, koji zaoštrava i skup i strog proces licenciranja novih, te mladi ljudi najčešće ne biraju da se bave ovom profesijom.

Kako je Blic nedavno pisao, vozač kamiona u Srbiji može da zaradi od u prosjeku od oko hiljadu evra, a u pojedinim slučajevima, ako se odvaži da odvoza turu do Rusije, ona može ići i do 10.000 evra. Pored pozamašne zarade, oni se ipak u najvećoj mjeri odlučuju da odu u inostranstvo.

Plate vozača u evropskim zemljama istovremeno iznose oko 2.500 hiljade evra u prosjeku, i mogu da idu i do 4.000. Pritom je važno znati da vozači koji dođu u zapadnoevropske zemlje porodično, imaju manji porez na platu. Samcima se, recimo, od plate koja je 2.300 bruto, odbije 800 evra poreza, a ako imate porodicu taj odbitak je 400 evra – kaže Vinko M. koji je godinama vozio kamion u Srbiji, a sada za istu firmu to radi u Njemačkoj.

Plate vozača kamiona u Njemačkoj (bruto/mjesečno)

Meklenburg – Zapadna Pomeranija 2.742 evra

Hamburg 2.628 evra

Tiringija 2.620 evra

Baden-Vitenberg 2.600 evra

Šlezvig-Holštajn 2.586 evra

Problem i starost i cijena licence

– Od 160.000 onih koji rade u ovom sektoru, svaki treći ima više od 51 godine, a za volanom je još aktivno i 719 vozača koji imaju više od 70 godina. Ove podatke iznio je Goran Aleksić, generalni direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport, piše Euronews.rs.

Vozači se u Srbiji obrazuju u 28 srednjih škola i svake godine diplome dobije oko 1.000 đaka, a Aleksić napominje da je potrebno da bar još 3.000 vozača godišnje prođe kroz sistem edukacije van srednijih škola samo da bi imali dovoljno radnika koji bi zamijenili one koji odlaze u penziju.

– Radni dan vozača traje oko 15 sati, dozvoljeno je oko 10 sati vožnje a ostalo vrijeme predviđeno je za utovare, istovare i duga čekanja. Osim što posao nije lak i odvojeni ste od porodice, ono što dodatno otežava poziciju vozača u Srbiji jeste činjenica da su u pojedinim preduzećima prijavljeni na minimalac, zatim mladi ne mogu da polažu za E kategoriju prije 21 godine, a licence su preskupe pa je mladićima potrebno oko 2.500 evra kako bi sjeli za volan. Sve to ih odvlači od ovog zanimanja i zato biraju nešto lakše i isplativije, rekao je nedavno za RINU vozač kamiona Mirko Starčević iz Čačka.

SI

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano