I New York Times objavio priču o aferi "Respiratori": Ništa iznenađujuće kada je BiH u pitanju
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Afera "Respiratori" stigla je i do svjetskih medija. Tako The New York Times prenosi vijest o sumnjivoj nabavci kineskih respiratora u BiH koje je uvezla firma "Srebrena malina", a novac dala federalna vlada.

 

Nadalje stoji da je maloj kompaniji za preradu voća, bez dozvole za uvoz medicinske opreme, dodijeljeno pet miliona eura za nabavku opreme.

"No nakon javne rasprave zbog čega je kompanija 'Srebrena malina' dobila unosan ugovor, državno tužilaštvo je otvorilo istragu o mogućoj korupciji i prevari. U svom prvobitnom izvještaju, tužitelji su naveli da uvezeni respiratori ne zadovoljavaju ni minimum potrebnih karakteristika za adekvatno liječenje bolesnika s koronavirusom. Stoga ih nije preporučljivo koristiti u jedinicama intenzivne njege ", piše The New York Times.

Dodali su i da je vlasnik kompanije negirao optužbe da je uvozio respiratore po velikim cijenama, te da je koristio svoje poslovne veze u Kini kako bi ostvario ono što je nazvao "humanitarnom misijom".

"Ovi navodi nisu iznenađujući kada je BiH u pitanju jer je ona veoma loše rangirana na godišnjoj globalnoj listi korupcije Transparency Internationala. Grupa promatrača prošle godine je BiH postavila na 101. mjesto od 180 zemalja", navodi se u tekstu koji je objavio ugledni NYT.

 

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano