INTERNET ĆE POSTATI BRŽI I EFIKASNIJI: Menja se osnovni TCP standard globalne mreže
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UPre osam godina Google je najavio tehnologiju koja će zameniti TCP standard na kojem počiva današnja Internet mreža. Quic je novi protokol za prenos podataka između računara koji poboljšava brzinu i bezbednost podataka.

TCP (Transmisioni kontrolni protokol) je kao standard za razmenu podataka uveden 1974. godine, kao neophodnost definisanja razmene podataka između dva uređaja na Internetu. TCP i Quic rade zajedno sa prvobitnim IP (Internet protokol) standardom. TCP kontroliše kako se podaci dele na pakete koji se onda posebno adresiraju i šalju putem infrastrukture interneta i onda ponovo sklapaju na drugoj strani konekcije. TCP takođe brine o tome kako se konekcije uspostavljaju i kako se povraćaju podaci koji se izgube u procesu prenosa.

Quic

Novi standard, Quic, je dizajniran da radi iste stvari, samo bolje. On koristi drugi Internet standard, UDP (User Datagram Protocol) koji je brži od TCP-ja, ali ne poseduje mehanizme za povraćaj izgubljenih paketa. Zbog toga Quic ima svoj zasebni mehanizam koji je brži od onog koji koristi TCP. Takođe, Quic brže postavlja enkriptovane konekcije, što je jako bitno jer Quic, kao i TCP pre njega predstavlja osnovu funkcionisanja HTTP standarda koji koristi vaš browser da otvori web stranice. Ovo treba posmatrati kao deo sistema, u kojem gomilanje malih kašnjenja može da napravi veliki problem.

Početkom prošle nedelje Internet Engineering Task Force, organizacije koja je zadužena za razvoj i postavljanje mnogih standarda globalne mreže, konačno je objavila Quic kao zvanični standard. Već godinama internet browseri testiraju novu tehnologiju, ali se čekalo odobrenje IETF-a kao znak da je standard dovoljno zreo za implementaciju.

Veliki broj uređaja, programa i servisa su pravljeni da koriste staru infrastrukturu, koja funkcioniše decenijama. Zbog toga ne treba mnogo da čudi što je Google Quic prvi put najavio 2013. godine, kao eksperimentalni dodatak Chrome browsera.

 

Međutim razvoj tehnologije, zahtevi za većim brzinama, sigurnijim konekcijama zahtevaju unapređenje postojeće mreže, koja funkcioniše kao kičma komunikacija i poslovanja većine modernog sveta. Zbog toga je inženjerima potrebno mnogo vremena da sprovedu ovako veliku tranziciju sa TCP na Quic. Slična je situacija sa bezbednijim HTTPS protokolom, post-kvantnom kriptografijom (štiti podatke od budućih kvantnih računara) i IPv6 za omogućavanje pristupa Internetu mnogo većem broju uređaja.

Dijagram mreže za izmenu paketa iz 1974. godine u kojoj su Vint Cerf i Bob Kan opisali ono što će kasnije postati TCP/IP tehnologija za pouzdani prenos podataka putem Interneta.

Dijagram mreže za izmenu paketa iz 1974. godine u kojoj su Vint Cerf i Bob Kan opisali ono što će kasnije postati TCP/IP tehnologija za pouzdani prenos podataka putem Interneta.

Izvor: SmartLife / IEEE / University of Massachusetts Amherst

Jedna od inženjera koji su radili na Quic standardizaciji, Jana Jengar, izjavila je da će Quic povesti narednu generaciju Internet inovacija.

Prema podacima istraživanja koje je Google sproveo, govori se da Quic smanjuje vreme čekanja na web rezultate 8% kada je PC u pitanju i 4% na telefonima. Vreme koje korisnici troši da se učita YouTube smanjeno je za 18% na PC, odnosno 15% za pametne telefone.

Izvor: mondo
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: