Italijanska policija istražuje otpad uvezen u BiH?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

DRVAR - Rok u kojem su, po nalogu inspekcije, stotine tona otpada uvezenog iz Italije morale biti uklonjene iz Drvara i još tri opštine sutra ističe, a rješenja nema ni na vidiku.

U međuvremenu, za slučaj se zainteresovala italijanska policija. Čak nije isključena ni varijanta koja se do sada činila najnevjerovatnijom – da otpad, shodno Bazelskoj konvenciji, bude vraćen u Italiju.

U Federalno ministarstvo zaštite okoline u Sarajevu stiglo je obavještenje iz Italije u kojem se navodi da policija u Padovi istražuje okolnosti pod kojima je otpad iz ove regije izvezen u BiH. Italija je i ranije imala ozbiljnih problema s ilegalnim izvozom ogromnih količina otpada, a posao su vodile kompanije povezane s mafijom, kaže neimenovani izvor portala "Srpskainfo".

Dodaje da je, ukoliko se ustanovi da su u procesu izvoza prekršeni italijanski zakoni ili međunarodne konvencije, Italija dužna otpad primiti natrag.

Inače, firma “Stalcom Srl” iz Padove, preko koje je otpad za “reciklažu” uvezen u BiH, ne dovodi se u vezu s mafijaškim organizacijama, ali se nije proslavila ni po striktnom poštovanju zakona.

Ta firma je registrovana samo za veleprodaju otpada iz metalne industrije, a ne i za tekstil, a preko nje je u BiH izvezeno oko 400 tona tekstilnog otpada i ugovoren izvoz još veće količine ove vrste smeća. Uz to, prema pisanju italijanske štampe, vlasnik te firme je navodno ranije osuđivan za milionsku utaju poreza.

Firma "Krom reciklaža" d.o.o. Drvar, koja je uvezla sporni otpad, nije se ovih dana oglašavala, niti su se njeni suvlasnici, inače državljani Srbije, pojavljivali u Drvaru.

Podsjećamo, krajem juna i početkom jula u BiH je uvezeno, kako je ranije izjavila načelnica Drvara Dušica Runić, pozivajući se na podatke federalne inspekcije, oko 400 tona tekstilnog otpada iz Italije.

Taj otpad je, prema dokumentaciji, bio namijenjen za reciklažu, jer se, prema zakonu u BiH, može uvoziti samo otpad namijenjen za recikliranje. Međutim, uvoznik otpada "Krom reciklaža" d.o.o. nema nikakav pogon za reciklažu, ni mašine, ni radnike – osim na papiru, dodaje pomenuti portal.

 

(Nezavisne)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

86.452012000