Izraelci pronašli “Ahilovu petu” koronavirusa: “Sistem 10-4” može da suzbije epidemiju, a da omogući održivu ekonomiju
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Stručnjaci iz Izraela su predložili, a Austrija se priprema da primeni njihov predlog kako da se eksploatacijom jedne slabosti novog koronavirusa postigne pokretanje privrednih i drugih aktivnosti, a da ne dođe do skoka broja zaraženih virusom.

Ta slabost koronavirusa je njegov “period latencije”: oko tri dana od trenutka kada se neko zarazi njime, do trenutka kada počne da ga prenosi drugima, prenio je danas grčki sajt vesti “HuffPost.gr”.

Taj period je “Ahilova peta” virusa koju “treba iskoristiti da bi se uz očuvanje sigurnosti zaposlenih oživjela privreda” kao i druge aktivnosti.

Autori tog prijedloga su Eran Jašiv, profesor ekonomije na Univerzitetu Tel Aviva i u Londonskoj školi ekonomije, i Uri Alon i Ron Milo, sa izraelskog Naučnog instituta Vajcman, profesori jednog u svetu novog multidisciplinarnog univerzitetskog predmeta (Computational and Systems Biology – CaSB) koji se u rešavanju problema biologije oslanja na prirodne nauke, matematiku i kompjuterske nauke.

Oni zbog uočene slabosti virusa pri prenošenju smatraju da rad treba organizovati u dvonedjeljnim ciklusima što su nazvali “Sistem 10-4”, o čemu su u ponedeljak objavili članak u “Njujork tajmsu”.

Profesori predlažu da “četiri dana zaposleni – naravno sa zaštitnim maskama i na bezbjednom rastojanju jedni od drugih, rade kao i obično, a da narednih deset dana, tokom vremena kada je moguće da prenesu virus ako su se zarazili, budu u karantinu kod kuće”.

U članku piše da su prosvjetne vlasti Austrije odlučile da taj sistem primijene od idućeg ponedjeljka, 18. maja.

Izvor : https://www.6yka.com/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: