Jači od dijagnoze: Poznate osobe koje su pobijedile rak
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Oskarovka i politička aktivistica Džejn Fonda (Jane, 84) objavila je prije nekoliko dana da boluje od raka. Otkrila je da joj je dijagnosticiran ne-Hočkinov limfom i poručila da je sretna jer je riječ o raku koji se može izliječiti.

Na društvenim mrežama je objavila da se već podvrgnula hemoterapiji.

Normalan život

Glumica je kazala da na rak gleda kao na učitelja i dodala da svoju pažnju posvećuje lekcijama koje skriva. Ovo nije prvi put da se Fonda suočava s ovom dijagnozom, ona je ranije uspjela pobijediti karcinom dojke, a svojevremeno je operirala kancerogenu izraslinu na donjoj usni.

Ona je jedna od slavnih ličnosti koje su javno progovorile o borbi protiv dijagnoze da bi osobama širom svijeta koje su u sličnoj situaciji bile podrška.

Kristina Aplgejt (Christina Applegate, 50) iz borbe s karcinomom dojke izašla je kao pobjednica, ali joj je prije izvjesnog vremena dijagnosticirana multipla skleroza. Ona se ni ovoga puta ne predaje.

Sintija Nikson (Cynthia Nixon, 56), Kajli Minog (Kylie Minogue, 55), Silvi Majs (Sylvie Meis, 44) samo su neke od poznatih žena koje su preboljele rak dojke i danas žive normalnim životima.

Glumac Mark Rufalo (Ruffalo) 2001. godine dobio je dijagnozu raka mozga. On je ispričao javnosti o svojoj bolesti, a sada kaže kako ga je taj bliski susret sa smrću podsjetio koliko voli svoj život i koliko voli glumu.

Čuveni biciklista Lens Armstrong (Lance, 50), koji se nekoliko puta našao na listi 100 najzdravijih muškaraca svijeta, 1996. dobio je dijagnozu raka testisa, a toliko je već bio uznapredovao da se raširio na njegov mozak, pluća i stomak. Već u februaru 1997. Armstrong je proglašen zdravim, a rekao je kako je najvažnije nastaviti vjerovati u sebe, vjerovati u ljekare i terapiju, kao i što trebamo nastaviti vjerovati u ono u što smo odlučili vjerovati.

Zaboravljeni period

Robert De Niro izliječen je od raka prostate koji mu je otkriven 2003. godine, a tada je obavio i prostatektomiju. Istu dijagnozu je imao i Ben Stiler.

Majklu Daglasu (Michael Douglas) je 2010. dijagnosticiran rak grla, a danas je to za njega zaboravljeno.

Sofija Vergara (Sofia, 50) prije više od 20 godina operirala je rak štitne žlijezde i danas kaže da je sretna što je zdrava osoba. I Rod Stjuart (Stewart, 77) je iz borbe s istom bolešću izašao kao pobjednik.

Borba za zdravlje

I u našoj zemlji ima pozitivnih primjera poznatih ličnosti koje su pobijelile rak dojke. Među njima su operna pjevačica Aida Čorbadžić, kao i TV voditeljica Vanja Semić.

U Hrvatskoj je glumica Ankica Dobrić, govoreći o izlječenju, istakla kako „ne bih koristila taj izraz borba protiv raka, nego borba za zdravlje. Dakle da nema protiv, nego za“.

Avaz.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: