Japansko istraživanje: Hmelj ima pozitivan uticaj na koncentraciju i stres
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Redovan unos hmelja u organizam može da popravi raspoloženje i smanji nivo stresa, ali i da poboljša koncentraciju, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

Studiju su sprovodili japanski naučnici, a ustanovili su da se kod ispitanika koji su uzimali dodatke na bazi gorkog hmelja povećao nivo koncentracije, mogli su bolje da se sjete pojedinih događaja i imali su bolje rezultate kod rješavanja zagonetki.  

Rezultati studije ukazuju na to da bi kiselina MHBA koje ima u hmelju mogla da igra veliku ulogu u sprečavanju demencije.

Na Medicinskom fakultetu Juntendo i u Fukušimi testirali su 100 ispitanika starosti od 45 do 69 godina koji su bili dobrog opšteg zdravstvenog stanja. Nekima su dali placebo, dok su drugi dobili MHBA kiselinu.

Zatim su ispitanike podvrgnuli seriji intelektualnih testova na početku istraživanja, pa su ih ponovili 12 nedjelja kasnije.

Analizirali su uzorke pljuvačke i krvi kako bi provjerili uticaj hormona na telo i njihovu povezanost sa kognitivnim funkcijama i stresom.

“Posmatrali smo kako se povećao nivo koncentracije i smanjio stres nakon neuropsiholoških testova uz koncentraciju hormona endorfina kod ispitanika koji su primili MHBA dodatke", rekli su naučnici.

Studija je pokazala da je MHBA pomogla u ubrzavanju intelektualnih procesa, povećala je koncentraciju i smanjila psihički stres nakon intelektualnog zamora kod zdravih odraslih osoba starosti od 45 do 69 godina.

Takođe, rana intervencija kroz suplementaciju MHBA kod ljudi sa kognitivnim padom poboljšala je njihove funkcije, napisali su u izvještaju.

Studiju su objavili u stručnom časopisu “Journal of Alzheimer’s Disease", a dodali su i da je MHBA pomogla da se ubrza metabolizam ispitanicima koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu.

U slučaju da se njihova istraživanja potvrde u budućim sličnim radovima, moglo bi se dokazati da umjerena konzumacija piva pomaže boljem zdravlju.

(N1)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: