Jedinstvena bokserska karijera: Imao 300 borbi, 279 izgubio
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Imao je nadimak Gospodin Pouzdani, profesionalna karijera trajala mu je 15 godina i obilježio je jednu boksersku epohu.

Ali na koji način - imao je 300 borbi, izgubio 279 puta i nikad nikoga nije nokautirao!

Nije greška, to je stvarno učinak ,,čuvenog“ Kristijana Lajta, koji je prije dvije godine posljednji put ušao u ring i tada izgubio od debitanta Luka Bizlija.

Sada žali samo zbog jedne stvari - trenutno vrši dostavu elemenata za kupatila i nikada neće zamijeniti ,,najbolji posao koji sam ikad imao“, kako je za "Skaj sports" definisao bavljenje boksom.

- Ne nedostaju mi treninzi i borbe. Ne nedostaje mi boks. Da budem iskren, nedostaje mi novac - rekao je Lajt.

Ostao je, ipak, makar jedan procenat strasti prema boksu.

- Nedostaje mi narod i buka koju su proizvodili. Ali, šire gledano? Ne, zaista mi ne nedostaje boks toliko puno.

Ima li nešto što mu može zamijeniti tu buku?

- Ne, baš ne, ali pokušavam. I dalje gledam boks na televiziji, još razgovaram sa prijateljima o tome.

Lajt nije bio dovoljno dobar za svoj sport. Ostaće upamćen samo po bizarnoj priči i učinku gubitnika.

- Koristio sam igru i ona je koristila mene - izjavio je Britanac rođen 15. jula 1980.

Bokserski putnik

Možda je i on, kada je pravio prve bokserske korake, maštao o velikim mečevima, šampionskim pojasima, slavi...

Međutim, realnost ga je brzo otrijeznila.

- Volio sam to prvih nekoliko godina - da idem u teretanu, uđem u ring. Ali onda sam ušao u profil putnika. Tada je to postao samo posao.

U boksu i ostalim borilačkim vještinama putnikom (engleski: journeyman) se naziva borac koji ima odgovarajuću vještinu, ali nije kalibar pravog takmičara i profesionalca. Ide od promotera do promotera, od menadžera do menadžera, nadajući se da će biti izabran za neku od borbi.

"Journeyman" često služi kao rival mladim borcima, u velikom broju slučajeva ,,upada“ pred samu reviju i uglavnom se ne očekuje da pobijedi, mada ga to ne sprečava da savlada nižerazredne protivnike.

Bori se stalno i bilo gdje, samo da bi zaradio novac.

- Imao sam samo deset amaterskih borbi i bio sam na iskušenju zbog novca. Imao sam nekoliko borbi na putu jer nisam mogao da prodam karte, a ubrzo sam shvatio da ako je borba tijesna, sudija vjerovatno neće dati pobjedu meni. Do kraja karijere, bio je to samo posao. Povukao bih se u teretanu i morao sam da trčim kako bih smršao jer to je posao, a novac mi je bio potreban - iskren je Lajt, koji je boksovao u super lakoj kategoriji.

Samo pet puta nokautiran

Najzanimljiviji dio Lajtovog učinka (12 pobjeda, 279 poraza, devet remija) jeste da je nokautiran samo pet puta. Razlog je što bokser poslije nokauta mora da pauzira najmanje 28 dana, a to bi ,,junaka“ ove priče ostavilo bez mjesečnog prihoda.

- Samo sam pokušavao da odradim borbu, držim gard i dočekam završni gong. I tako svake sedmice. Postalo je lako. Nikad nisam imao sjajnu vještinu, ali otkrio sam da sam tvrd. Mogao sam da prolazim rundu po rundu. Kroz iskustvo sam naučio što da radim.

Lajt se mnogo puta borio sa debitantima, bio je protivnik za "probijanje leda". Tvrdi da je u svakoj od 300 borbi bio autsajder, što potkrepljuje činjenicom da je 279 puta izgubio.

- Kritikuju me, ali čak i ako sam htio da pobijedim, nisam mogao. Ne mogu se nadmetati s tom djecom zbog vještine ili kondicije, ali mogu da se borim i pružim im četiri runde dobrog boksa. Plaćali su me da se borim sa momcima koji su uvijek bili bolji od mene. Pretvorio sam to u posao i u sedmični prihod. Potpuno ignorišem kritike, to me ne muči. Znao sam da nikada neću biti svjetski prvak. Ali bio sam prilično pametan.

Nije ga, kaže, potresala ni početna serija od 77 izgubljenih mečeva.

- Nikad mi to nije smetalo. Još odranije, kad sam saznao za politku, bio je to samo posao.

Najbolji posao ikad

Lajt, ipak, smatra da je mogao ostvariti koju pobjedu više.

- Zapravo sam pobijedio mnogo puta. Davao sam sve od sebe, ali onda bih bio raskrvavljen ili povrijeđen da nisam mogao da nastavim meč. Da nije bilo toga, pobijedio bih 20 ili 30 puta.

Volio bi da se vrati u ring (podrazumijeva se - zbog novca), ali iz medicinskih razloga ne može da dobije boksersku licencu.

Može, makar, da podijeli iskustva onima koji hoće da preživljavaju od boksa.

- Momci koji želite da budete bokserski putnici, dođite i pitajte za savjet - poručio im je Lajt.

- Dobijam poruke na Fejsbuku i dajem mnogo savjeta momcima koji žele da zarade novac na putu. Žele da boksuju što je češće moguće kako bi zaradili dobru platu. Može biti lagan posao ako budete održavali kondiciju. Potencijalno 1.000 funti po borbi, to može biti sedmična plata ukoliko imate dobrog menadžera i tvrd ste i spreman borac.

Tako je izgledalo u njegovom slučaju...

- Pitao bih svog menadžera za slobodan vikend, ali uvijek bi mi zakazivao borbu. Bilo je teško planirati stvari u vezi sa mojim boksovanjem. Isplanirao bih slobodan vikend, ali telefon bi uvijek zazvonio. Bio je to fantastičan posao, najbolji posao koji sam ikad imao - poentirao je Kristijan Lajt, čovjek sa jedinstvenom karijerom.

Možda je od boksa istinski uzeo više nego što je taj brutalni sport uzeo od njega. Previše boksera povuklo se neispunjeno, ali Lajt, otac sa stabilnim novim poslom i drugim uzbudljivim poslovnim interesima, nije jedan od njih, zaključuje novinar Skaj sportsa.

- Spreman sam i zdrav, imao sam 300 borbi i zaradio fin novac od toga. Bilo je to dobro iskustvo. Ponosan sam na to. Osvrnem se unazad i sretan sam.

Pobjeda.me

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: