Jesmo li sami u svemiru?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Budući da prema sadašnjim istraživanjima postoji oko 100 milijardi planeta u našoj galaksiji, čini se vjerovatnim da još negdje osim na Zemlji postoji inteligentni život sličan našem. Umjesto da odbace mogućnost postojanja inteligentnog života u svemiru, naučnici su predložili moguće odgovore na pitanja zašto ga još nismo otkrili.

 

Estivacijska hipoteza

2017. godine, tim sa Sveučilišta u Oxfordu predložio je “estivacijsku” hipotezu mirovanja, prema kojoj je većina vanzemaljaca u stanju hibernacije, poput medvjeda koji spavaju zimski san.

Naime, znanstvenici pretpostavljaju da će se svenapredne civilizacije u jednom trenutku spojiti sa mašinama te stvoriti digitalizirano društvo koje može misliti, djelovati i funkcionirani na razini kakvu ne možemo ni zamisliti. Međutim, u svemu tome javlja se problem hlađenja. Sustavi za procesuiranje ovdje na Zemlji postaju 10 puta učinkovitiji kada se nalaze u okolišu koji je 10 puta hladniji. Digitalnim tuđincima bi, stoga, bilo logično hibernirati nekoliko milijardi godina dok se svemir širi i hladi. Na taj način, umjesto da čuvaju sustave od pregrijavanja, mogu posvetiti više procesorske snage na važne aktivnosti poput osvajanja galaksije.

 

 

Hipoteza “uskog grla”

Druga hipoteza predložena je 2016. godine, a nazvana je Gejina hipoteza “uskog grla”. Ta hipoteza, prema kojoj u konačnici nismo pronašli vanzemaljce jer su svi mrtvi, tiče se činjenice da mnogi mladi stjenoviti planeti koji nisu stariji od jedne milijarde godina imaju ekstremno nestabilne klime, tako da s vremenom postanu ili pretopli ili prehladni za dugoročni život.

Kao primjer navode Veneru, Mars i Zemlju. Svaki od tih planeta prije četiri milijarde godina imao je pogodne uvjete za život, tako da su čak možda i imali jednostavne mikroorganizme. Međutim, prema onome što znamo, jedino život na Zemlji preživljava i danas. Razlog tome, prema hipotezi “uskog grla”, je što se rani život na Zemlji ubrzano razvijao, oslobađajući pritom u atmosferu velike količine plinova poput kisika koji su na kraju stabilizirali klimu. Takvi procesi i ishodi su, doduše, prije izuzetak nego norma.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: