Jezero postalo roze, stručnjaci nemaju objašnjenje (Video)
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

NJU DELHI - Jezero u Indiji, staro više od 50.000 godina, postalo je ružičaasto, a stručnjaci još nemaju objašnjenje zašto se to dogodilo.

 

Jezero Lonar u državi Maharaštra iznenada je promenilo boju prije nekoliko dana na iznenađenje ljudi koji žive u okolini.

Stručnjaci smatraju, navodi CNN, da bi uzrok mogao biti povećanje slaniteta vode, procenat algi ili kombinacija ta dva faktora, kao što se to dogodilo s Velikim slanim jezerom u Juti ili jezerom Hilijer u Australiji.

Gajanan Karat, lokalni geolog, rekao je u videu objavljenom na Twitteru turističke organizacije Maharaštre, da se to dešavalo i ranije, ali da nije bilo tako izrazito.

"Izgleda kao da je jezero crveno ove godine zato što je porastao slanitet", rekao je on i dodao da se količina vode u jezeru smanjila, porastao je slanitet i to je uzrok tih promjena.

Karat je napomenuo i da naučnici istražuju prisustvo crvenih algi i da li je to uzrok promjene boje vode.

Uzorci su poslati u nekoliko laboratorija, rekao je, i "kad to bude proučeno, tek tada ćemo biti u prilici da sa sigurnošću kažemo zašto je voda u jezeru postala crvena".

Jezero, koje se nalazi oko 500 kilometara od Mumbaja, nastalo je nakon pada meteorita na Zemlju pre oko 50.000 godina. Naučnici širom svijeta ga godinama istražuju, a vremenom je postalo i popularna turistička atrakcija.

A Lonar Lake Turned Pink Overnight In Maharashtra. What Caused It

The colour of water in Maharashtra's Lonar lake, formed after a meteorite hit the Earth some 50,000 years ago, has changed to pink with experts attributing i...

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: