JEZIVO UPOZORENJE ISLANDSKIH METEOROLOGA - VELIKA OPASNOST PRETI OSTRVU: Erupcija vulkana je početak onoga što tek sledi
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UZapadni deo Grindavika potonuo je za više od jednog metra od prošlog petka i nastavlja da tone brzinom od oko 4 cm dnevno.

Jugozapadno poluostrvo Islanda moglo bi biti u decenijama koje slede centar vulkanske nestabilnosti, upozorila je islandska meteorološka kancelarija (IMO). "Posle 800 godina pauze, erupcije na poluostrvu Rejkjanes su postale učestale 2021. godine, što bi moglo da predstavlja početak novog ciklusa erupcije", rekao je Metju Roberts iz IMO-a. "Očekujemo vulkanske erupcije duž celog poluostrva, ne samo na istom mestu. Ova nestabilnost mogla bi da traje decenijama", dodao je on. Roberts i njegove kolege su prošlog petka bili iznenađeni saznanjem o snažnom protoku magme kroz zemlju. Magma se probijala ispod Grindavika poput podzemnog teretnog voza, rekao je Roberts.

Vlasti su odmah izdale naredbu za evakuaciju, a ubrzo je došlo do niza zemljotresa, koji je za sobom ostavio infrastukturna oštećenja, poput rupa na putevima ili oštećenja kuća. "Grad će nastaviti da tone, šteta će biti još veća", rekao je Roberts, a prenosi Bi-Bi-Si.

Priroda uvek pobeđuje ako erupcija traje dovoljno dugo

Zapadni deo Grindavika potonuo je za više od jednog metra od prošlog petka i nastavlja da tone brzinom od oko 4 cm dnevno. Ako dođe do erupcije, može doći do značajne štete na lokalnoj infrastrukturi i oslobađanja toksičnih isparenja. Islanđani su navikli na vulkanske aktivnosti jer žive iznad Srednjeatlantskog grebena. Evroazijska i severnoamerička ploča se udaljavaju jedna od druge, svake godine nekoliko centimetara. Međutim, do takve situacije, odnosno evakuacije celog grada, nije došlo u poslednjih 50 godina.

Stručnjaci procenjuju da se magma na području poluostrva Rejkjanes nalazi na oko 800 metara ispod površine. Stanovnici će možda morati da čekaju nedeljama pre nego što se vrate kućama. "Ne očekujemo eksplozivnu erupciju, iako to nije nužno dobra stvar. Erupcija niskog intenziteta mogla bi da znači izlivanje lave iz niza pukotina nedeljama i nedeljama. Island se bori protiv dolaska lave na različite načine, ali priroda uvek pobeđuje ako erupcija traje dovoljno dugo", navodi Roberts.

 

Izvor: mondo.rs

 

 
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Autor: