Kakeibo – japanski princip za štednju novca
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Da li ste čuli za Kakeibo? Vjerovatno niste, ali to je nešto što svakome može biti vrlo korisno i gdje bi trebalo da se ugledamo na Japance. 

To je princip za štednju novca, a što je uvijek dobro znati. Uvijek je važno biti svjestan svojih mogućnosti u skladu sa novcem i svako će vam reći da je dobro imati ušteđevinu, samo se to ponekad čini nemogućim.

Ne računajući ekstremne situacije, uvijek postoji nešto što možemo da uradimo kako bismo uticali na svoje materijalno stanje. Potrebno je steći adekvatne navike i ponašanja, a japanski princip Kakeibo može nam pomoći u tome.

Kakeibo podrazumijeva vođenje dnevnika u koji bilježimo sve u vezi sa svojim finansijskim stanjem. U Japanu postoje već odštampane sveske sa prostorom za bilješke, tabelama za proračune i inspirativnim citatima sa strane.

Sve što vama treba su papir i olovka kako biste primijenili ovu metodu, koja je prvi put spomenuta još 1904. godine.

Vrlo je jednostavno, a sve što treba da uradite je da na početku svakog mjeseca sjednete za sto sa Kakeibo dnevnikom i razmislite o tome kakvo vam je finanasijsko stanje trenutno, a kakvo biste željeli da bude.

U tome treba da vam pomognu četiri ključna pitanja:

Koliko novca imam na raspolaganju?

Prosto stavite na papir kolika vam je plata i eventualni drugi prihodi, a koliki su rashodi, odnosno porez, kirija, pojedine rate i izračunajte koliko vam ostaje raspoloživog novca.

Koliko bih volio da uštedim?

Razmislite o tome koliko biste voljeli da štedite svakog mjeseca i zacrtajte tu cifru kao novac koji ne smijete potrošiti. Podijelite ukupnu raspoloživu cifru na svaku nedjelju, jer će vam tako biti lakše za trošak.

Koliko trošim?

Svako ima svoj način života, koji podrazumijeva određene troškove. Bitno je biti svjestan koliko vam novca odlazi na koje od stavki i sve to pribilježiti, najbolje po dnevnim troškovima.

Kako mogu da promijenim navike nabolje?

Na kraju svake nedjelje i mjeseca provjerite kako napredujete i koliko novca vam je na raspolaganju. Analizirajte na šta ga trošite i razmislite da li ostvarujete cilj i kako da mu budete bliži promjenom navika.

(citymagazine.rs)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano