KAKO ĆE IZGLEDATI BOLOVANJE ZBOG OMIKRONA: Ako je jedna osoba u kući zaražena, cela porodica HITNO MORA DA URADI OVO
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UInstitut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" je juče objavio izmene Urеdbе о mеrаmа zа sprеčаvаnjе i suzbiјаnjе zаrаznе bоlеsti COVID-19.

Juče je u Srbiji oboren rekord sa 18.006 novozaraženih za 24 sata, a stručnjaci smatraju da bi taj broj mogao još da raste. Olakšica kod omikron soja je to što su simptomi dosta blaži, ali je loša stvar da ima mnogo zaražene dece. Prethodnih dana velika je navala pacijenata na službe HItne pomoći i kovid ambulante koji se žale na simptome ovog virusa. Lekari savetuju roditeljima da ne dovode decu ako imaju temperaturu oko 37, nego da im pomažu supicama, čajevima i vitaminima.

Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula, potvrdio je da je omikron soj virus ima daleko blaže simptome, ali da ga dobijaju i daleko mlađa deca nego ranije.

"Juče smo oborili rekord po broju ljudi koji su bili u kovid ambulantama. Imali smo 18.000 pozitivnih, a plašim se da će taj broj danas porasti. Omikron daje blaže simptome, ali loša stvar je da ima mnogo zaražene dece. Imate dece od 15-20 dana koja imaju kovid! Plašim se šta će se desiti kad deca krenu u školu iduće nedelje. Mi smo juče prema nalogu ministra (Zlatibora) Lončara pojačali smo sve kovid ambulante, ja sam lično moje ekipe pojačao za 30 posto, ali zaista, kad imate 826 pregledanih dnevno, to je veoma ozbiljan broj", rekao je Stojanović u jutarnjem programu Kurir televizije.

On je objasnio i koliko dana bolovanja zaposleni mogu da dobiju ukoliko se zaraze omikron sojem: 

"Smanjili smo broj dana oporavka zato što je omikron sloj daleko blaži i tu smo dali sedam dana, a oni koji su bili u prisustvu zaraženog njima dajemo pet dana. Ako neko u porodici ima koronu, a drugi ukućani nemaju, svi treba da budu u izolaciji pet dana i moje mišljenje je da bi trebalo 5. dana da dođu da se testiraju", rekao je Stojanović.

 

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je tokom jučerašnjeg dana izmene Urеdbе о mеrаmа zа sprеčаvаnjе i suzbiјаnjе zаrаznе bоlеsti COVID-19, a kako se ističe izmenjena je dužina trajanja karantina za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa obolelim, i to skraćenjem na pet dana, mera kućne izolacije skraćena je na sedam dana za asimptomatske nosioce, takođe je smanjenjena i cena testova sa 9.000 na 6.000 dinara u slučaju PCR-a i sa 3.500 na 1.800 dinara, u slučaju antigenskog testa. Jedna od novina je i nošenje zaštitne maske N95.

Omikron kraj epidemije

Virusolog Milanko Šekler prethodnih dana je izjavio da postoje velike šansa da je pojava omikrona zapravo kraj pandemije. Šekler je istakao da je strah koji je eskalirao pojavom omikrona bio preteran.

"Otkazivanje letova, po meni je to bilo pogrešno. Ne treba da se štitite od virusa koji je prenosiviji, ali je manje patogen. U isto vreme u svojoj zemlji imate virus koji je mnogo patogeniji. To je bilo ishitreno", smatra Šekler. 

(MONDO/Kurir)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: