Kako je CIA rušila staru Yugu
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Često nam se određene stvari nalaze pred nosem, ali okupirani nekim drugim poslovima mi ih ne primećujemo. Tako niko do sada nije primetio jednu od čudnih, ali veoma očiglednih stvari koja nam je svima bila pred nosom dugo godina.

            Naime, ono što nikome nije pošlo za rukom da vidi jeste koliko po nacrtima i modelima izgledaju, skoro identično, Yugo Koral i vozilo američke vojske tzv. Humwee- Hamer. U svojoj knjizi ''Kako je propala stara Yuga '', bivši agent CIA Lando Kalrisian, piše kako je ranih osamdesetih godina dobio zadatak od strane svojih šefova iz ove agencije. Njegov zadatak bio je prost, ali nimalo lak. On je trebalo da se infiltrira kao student u Jugoslaviju, a zatim da se preko studentske zadruge zaposli u Zastavi Kragujevac, i kada dodje do povoljne situacije ukade nacrte za auto koji je tada čuvena Zastava pravila.

Kako navodi ovaj bivši operativac, ali i bivši student ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, nakon 6 meseci provedenih u Jugoslaviji i Kragujevcu sa tada dobrim znanjem jezika, zaposlio se u Zastavi. Ono što iskreno govori, jeste da mu je najlakše bilo da dođe do nacrta za Yugo koral, koji su Amerikanci i njegovi šefovi toliko želeli. Po njegovom svedočenju, jedan portir u dogovoru sa čistačicom koja je imala ključ svih prostorija, menjao je te nacrte za flašu Stomaklije Porkupac, koju su kasnije zajedno popili.

            U svojoj knjizi, sada penzionisani obaveštajac, daje deteljan opis zbog čega je Američkoj vojsci ova akcija bila veoma važna. Gledajući reklame preko satelita, čelnici ove države shvatili su da je Yugo za male pare velika moć u rukama onoga koji ga ima. Tako da logičnim sledom stvari, oni su želeli da poseduju takvu mašinu. Ono što su oni zatim uradili je jednostavno. Samo su dodali veće točkove/gume, malo ga povećali po gabaritima. Motor nisu dirali jer ipak je Zastava umela da napravi te stvari. Tako je Hamer dobio svoj izgled koji je ustvari ukraden od Zastavinog Juga. Na krovu je trebalo da bude prozor kako bi se olakšalo hlađenje trupama togom patroliranja u tropskim oblastima, ali je kasnije na njega montiran mitraljez.

             U svojoj knjizi on takođe govori da je ovo bilo od presudnog značaja za dve stvari. Prva je ta da je ovim Američka vojska postala autoritet na svetskoj ratnoj sceni, a druga, jer je ovom akcijom duboko potrešena Jugoslavija, što je kasnije dovelo do njenog raspada.

 

NAPOMENA: Ovaj tekst je izmišljen i plod je mašte i dokolice autora. Sva imena, događaji i radnje su izmišljeni i služe samo u svrhe humora.  

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: