Kako je Željo postao Ferroviario
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Fudbalski klub Željezničar se može pohvaliti mnogim sjajnim takmičarskim i prijateljskim utakmicama u svojoj historiji, a turneja u Brazilu i gostovanje Flamengu je sigurno jedna takva. 

Druga Željina turneja u Brazilu je ona iz 1974., a Plavi sa Grbavice su odigrali ukupno osam utakmica. Prva je bila protiv Flamenga, a upravo tu utakmicu prati zanimljiva pozadinska priča. Utakmica je odigrana na kultnoj Maracani, Flamengo je pobijedio sa 3:1, a anegdotu koja se desila pred početak pomenute utakmice ispričao je nekadašnji direktor i generalni sekretar Željezničara, Zdenko Jelić.

Utakmica Flamengo - Željezničar na slavnoj Maracani 1974. godine. Navijači na tribinama su  na početak čekali dodatnih 15 minuta, a razlog je bio potpis našeg kluba na sva četiri semafora. Natpis Flamengo - Sarajevo iz našeg tabora nisu prihvatili tražeći da se napiše Željezničar. Domaćin se pravdao kako nemaju slova iz našeg pisma, a onda se neko dosjetio da nastupimo pod portugalskim imenom Ferroviario što bukvalno prevedeno na bosanski znači "željeznica".

Tako je Željo postao Ferroviario. Zanimljivo da je ova utakmica bila direktno prenošena na čak devet TV kuća, što je za to vrijeme bilo neobično.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: