KANTON SARAJEVO Od sutra obje bolničke ustanove imaju Urgentne centre 24/7
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

  • crni bombarder portal, naj vesti, sarajevo vijesti, vijesti dana,

Prijem oboljenja/stanja za sekundarni nivo vrši u Općoj bolnici svaki dan od 0 do 24 sata

FOTO: ARHIV

 

U cilju poboljšanja uvjeta za osiguranje kontinuirane zdravstvene zaštite za stanovnike Kantona Sarajevo, Kantonalno ministarstvo zdravstva je pristupilo zakonskom usaglašavanju organizacije rada zdravstvenih ustanova primarnog, sekundarnoga i tercijarnoga nivoa zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo, tj. da se uspostavi sistem upućivanja pacijenta, shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH (46/10).

S tim u vezi Ministarstvo zdravstva KS je 15. aprila formiralo Radnu grupu za izradu dokumenta kojim će se usaglasiti organizacija rada zdravstvenih ustanova sva tri nivoa zdravstvene zaštite u KS.

U ovoj grupi su učestvovali predstavnici Ministarstva zdravstva, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš”, Doma zdravlja Kantona Sarajevo i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. 

Dokument je usaglašen i predat Ministarstvu 14.maja, a dostavljen navedenim zdravstvenim institucijama 18. maja sa rokom od 60 dana za usaglašavanje. 

Radi se o stručnom dokumentu u čijoj izradi su učestvovale sve institucije u sistemu zdravstva, a koji se oslanja na Zakon o zdravstvenoj zaštiti i tu nema prostora za javnu raspravu.

  • Vlada je odobrila zapošljavanje preko 150 radnika u zdravstvu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Vlada je odobrila zapošljavanje preko 150 radnika u zdravstvuFOTO: AVAZ

Shodno zakonskim odredbama, i ovom dokumentu, novi režim rada je da se prijem oboljenja/stanja za sekundarni nivo vrši u Urgentnoj jedinici Opće bolnice “Prim. Dr. Abdulah Nakaš”, svaki dan od 0-24 sata.

Radi se o vrlo važnom pitanju, jednom od onih koja u oblasti zdravstva nisu riješena tokom čitavog poslijeratnog perioda i to je pitanje visoko na listi prioriteta Ministarstva zdravstva KS.  

Vlada KS je Ministarstvu odobrila sve tražene resurse koji se odnose na uređenje ovog pitanja, a prije svega zapošljavanje novog neophodnog kadra, obnovu institucija, nabavku opreme i dr. Konkretno, u ovom periodu Vlada je odobrila zapošljavanje preko 150 radnika u zdravstvu, Domu zdravlja 73, Općoj bolnici 46, Apotekama 25, Stomatološkom fakultetu 8, itd.

Usaglašavanje ovog dokumenta je počelo u maju 2020. godine, sa rokom od 60 dana, koji je iskorišten za popunjavanje kadrovskih kapaciteta Opće bolnice "Prim. dr Abdulah Nakaš", a shodno iskazanim potrebama za prvi period i finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenoga osiguranja Kantona Sarajevo.

izvor avaz

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: