KAPADOKIJA (vulkanska misterija ) putovanje na koje trebate otići jednom u životu !
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Vulkan koji je prije nekoliko miliona godina nastao nakon jedne od najvećih erupcija na planeti. Sa planina Hasan i Erdzijas, u srcu Andolije, potekla je lava i od pepela nošenog vjetrom i kišom formirali su se prekrasni predjeli sa kolonama stijena neobičnih i čudesnih oblika, koje godišnje posjeti oko milion turista iz cijeog svijeta. 

Ovi prelijepi spomenici se nalaze pod zaštitom UNSCO-ve svjtske baštine. 

Kapadokija je bogata historijom pa tako i arhelogijom, mjesto gdje je cvjetalo rano hrišćanstvo.

 

 

Putnici koji su nekada prolazili ovom regijom opisivali su je kao “Čudnovatu zemlju od šarene stijene”, “Zemlju 20.000 piramida” ili “Mjesečev krajolik”.Kapadokija je dobila ime po iranskom narodu Kapadočanima. Prvi put je spomenuta u 6. stoljeću pne u velikim trojezičnim natpisima dvojice perzijskih vladara, Darija Velikog i Kserksa I. U natpisima se spominje kao Katpatuka, što na je perzijskom značilo “zemlja lijepih konja”.

Tokom stoljeća ovdje su nastali  i mnogobrojni podzemni gradovi, od kojih je najveći Derinkuyu – podzemni grad u kojem je moglo stanovati čak 20.000 stanovnika!

Za 150 e Kapadokiju možete vidjeti iz ptičije perspektive. Letom balona je iskustvo koje se ne propušta i ne zaboravlja, a ana kraju ćete dobiti diplomu. 

 

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: