Kardinalu Vinku Puljiću ugrožena sigurnost
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić pisao je državnim institucijama Bosne i Hercegovine u vezi s misom koju bi trebalo služiti u Sarajevu 16. maja, a u okviru obilježavanja 75. godišnjice "bleiburške tragedije", tvrdeći da je ugrožena njegova sigurnost.

Kako je objavio portal Faktor, Puljić u svom dopisu istakao kako je njemu "ugrožen život, kao i općenito ovdašnjim katolicima", a o svemu je upoznao i Vatikan.

 

Puljić, međutim, nije naveo eventualne konkretne prijetnje zbog kojih se smatra ugroženim. 

Nadalje, kardinal Puljić u svom dopisu navodi kako su "u javnosti posebno digli političku hajku i medijski linč gospoda iz Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić", zaboravljajući valjda kako predsjednik SDA od 2018. godine nije član kolektivnog šefa države.

"Ne ulazim u njihove motive jer nije moja nadležnost, ali su stvorili takvu klimu netrpeljivosti gdje je ugrožen i moj život i tolikih katolika radi ove klime koja je nastala"precizira Puljić.

Puljić je u obraćanju bh. institucijama, također, naveo i to da mu je "žao što se s mrtvima manipulira u političke svrhe jer je slaviti misu za pokojne naša dužnost i obaveza", prenosi Faktor.

Naveo je i to da se crkva "ograđuje od takve klime" te se nada će institucije kojima se obratio "zaštititi vjernička prava i slobode, i ne dati izmanipulirati u političke svrhe".

 

pruzeto:https://radiosarajevo.ba/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: