KFC u ponudu uvodi 3D ispisane medaljone
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Lanac restorana brze prehrane Kentucky Fried Chicken (KFC) eksperimentira s novom vrstom mesa, tačnije 3D bioprintanom verzijom jednog od popularnijeg jela sa svojeg jelovnika - pilećih medaljona (chicken nuggetsa).

U ovom eksperimentu KFC će zapravo koristiti pileće stanice i materijal na biljnoj bazi za stvaranje pileće zamjene koja bi, prema navodima pomenute kompanije, trebala biti slična po okusu i teksturi originalnim pilećim medaljonima. Naime, KFC će znanstvenicima iz moskovske tehnološke kompanije dati „panirung“ i začine da bi se u laboratorijskim uvjetima mogao uzgojiti što vjerniji putrasti okus i hrskava tekstura KFC-ove tradicionalne piletine. Tvorci navode da će pritom iz „biomesa“ ukloniti aditive koji se koriste u današnjem tradicionalnom uzgoju pa će, u konačnici, kreirati i zdraviji proizvod.

Pritom su istaknuli studiju objavljenu u časopisu American Environmental Science & Technology Journal koja opisuje da ovakav oblik proizvodnje, 3D bioprintanje mesa, ima minimalan negativan utjecaj na okoliš jer se troši upola manje energije u odnosu na tradicionalni uzgoj mesa, emisija stakleničkih plinova je 25 puta manja te se koristi 100 puta manje prostora za proizvodnju.

KFC ističe da će, ako projekt uspije, ovo biti prvi laboratorijski pileći medaljon dobiven iz pravih životinjskih stanica. Ovakav proces proizvodnje više je etičan u odnosu na tvornički uzgoj jer laboratorijski dobiveno meso tijekom proizvodnje ne uključuje odlazak životinja u vječna lovišta, a pritom se medaljoni ne mogu smatrati vegetarijanskom inačicom jer se baziraju na životinjskom tkivu. 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano