Kina špijunira EU iz ambasade Malte?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Belgijske obavještajne službe su potvrdile da istražuju sumnje da Kina špijunira Evropsku uniju iz ambadase Malte koja se nalazi preko puta sjedišta Evropske komisije u Briselu.

Portparol belgijske službe za državnu bezbjednost (VSSE), otkrio je da je pokrenuta istraga nakon što je francuski list “Mond” objavio da se sumnja u špijunažu kineske države.

“Gardijan” je prenio da su belgijski obavještajci pokrenuli istragu nakon dojave britanskih agenata da Kinezi koriste maltešku ambasadu kao “špijunski toranj” za prisluškivanje institucija EU.

Sumnje se odnose na projekat renoviranja zgrade od 13 spratova uoči otvaranja Stalnog predstavništva Malte u EU. Belgijskim vlastima su 2010. prvi put prenesene sumnje o kineskom špijuniranju, objavio je “Mond”.

Britanski obavještajvcu su navodno saopštili da su kineske tajne službe umiješane u renoviranje malteške ambasade. Namještaj i određena oprema za zgradu dopremljeni su iz Kine u belgijsku prijestonicu u okviru sporazuma o saradnji od 300 hiljada dolara.

Belgijske vlasti su navodno “godinama” zabrinute da se ta oprema koristi za špijunažu. Ta tvrdnja je uslijedila nakon što su njemački tužioci pokrenuli istragu o diplomati EU osumnjičenom za špijuniranje u ime Kine.

Portparol VSSE je saopštio da ispituju aktivnosti u malteškoj ambasadi, ali da nisu otkrili dokaze o kineskoj špijunaži.

Malteška vlada je također demantovala da postoje bilo kakvi dokazi da Kina koristi njenu ambasadu u EU, rekavši da je namještaj donirala vlada Kine i da je zgrada opremljena u skladu sa najvišim bezbjednosnim standardima.

Do sada nisu pronađeni dokazi o tome da se iz zgrade Dar Malta vrše špijunske aktivnosti

“Vlada potvrđuje da je zgrada u kojoj je smješteno stalno predstavništvo predmet internih i spoljnih provjera i da je utvrđeno da je čista. Štaviše, više od 80 odsto namještaja je u proteklih dvije godine zamijenjeno namještajem koji je dopremljen s Malte.”

Iz predostrožnosti, televizori koje doniraju Kinezi, a koji se mogu priključiti na izvor napajanja, nisu instalirani i sav drveni namještaj se skenira po dolasku, izjavio je izvor iz malteške vlade za “Tajms ov Malta”.

Taj list piše da su se 2004. postavljala pitanja zašto je vlada Malte kupila zgradu za oko 21 milion eura na prestižnoj lokaciji.

Malta je 2014. postala prva evropska država koja je potpisala memorandum o razumijevanju sa kineskom vladu o učešću tog mediteranskog ostrva u kineskoj inicijativi Pojas i put.

Kineska državna kompanija Šangaj elektrik kupila je 2014. za 320 miliona eura 33 odsto udjela u malteškoj elektroenergetskoj kompaniji Enemalta.

“Gardijan” piše da Kina gradi petospratnu ambasadu na Malti na lokaciji od 19.000 kvadratnih metara i da postoji zabrinutost u vezi sa zloupotrebom takozvanih zlatnih viza koje se prodaju bogatim Kinezima a koje omogućavaju kretanje širom EU.

Portparol kineske ambasade u Belgiji je odbacio tvrdnje o špijunaži kao lažne.

Vijesti

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano