KINA UZVRATILA UDARAC AMERICI I ZAPRETILA BAJDENU! "Ne potcenjuj nas i prestanite da pomažete Tajvanu u suprotnom..."
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Bajden je danas u Tokiju rekao da će SAD vojno braniti Tajvan u slučaju invazije Pekinga na to autonomno ostrvo, a ubrzo nakon toga je usledio odgovor KIne.

Kina je u ponedeljak pozvala Džoa Bajdena da "ne potcenjuje" njenu "čvrstu rešenost da zaštiti svoj suverenitet", obraćajući se predsedniku SAD, koji je ranije danas obećao da će upotrebiti silu u slučaju kineske invazije na Tajvan, dok Tajpej ne krije zadovoljstvo Bajdenovom izjavom.

 

Bajden je u Tokiju rekao da će SAD vojno braniti Tajvan u slučaju invazije Pekinga na autonomno ostrvo, upozorivši da Kina svojim vojnim manevrima "koketira sa opasnošću" i da će SAD braniti Tajvan od mogućeg kineskog napada.

"Odmah tražimo od Sjedinjenih Država da izbegavaju slanje loših signala snagamakoje se zalažu za nezavisnost Tajvana“, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Tajpej, u međuvremenu, pozdravlja Bajdenovu poruku da će Vašington vojno braniti Tajvan u slučaju da Peking izvrši invaziju na ostrvo, koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova zahvalilo je Bajdenu što je ponovo potvrdio svoju posvećenost Tajvanu, dodajući da će vlada nastaviti da jača svoju odbranu i produbljuje saradnju sa zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države i Japan u cilju očuvanja bezbednosti.

Bajden je u Tokiju razgovarao sa premijerom Fumijem Kišidom, koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da se obe zemlje oštro protive pokušaju da se silom promeni status kvo u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru. Bajden nije propustio da pomene Rusiju, za koju smatra da treba "dugoročno da plaća cenu" zbog svojih "varvarskih činova u Ukrajini", u smislu sankcija koje su joj uvele SAD i saveznici i kao primer šta bi moglo da se desi Kini.

"Ne radi se samo o Ukrajini. Jer ako se sankcije ne održe u mnogim aspektima, kakav bi to signal poslao Kini o ceni pokušaja da silom zauzme Tajvan?", rekao je Bajden.

(MONDO)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano