"KIRIL JE IZNEVERIO CRKVU, SADA MORA DA SE ŽRTVUJE!" Žestoke reči patrijarha Vatrolomeja - Reci Putinu da greši!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Vaseljenski patrijarh poslao je poruku o ratu u Ukrajini i ruskom patrijarhu Kirilu.

Vaseljenski patrijarh Vatrolomej izjavio je u sredu da je Ruska pravoslavna crkva izneverila očeve pravoslavne crkve tako što je podržala rat u Ukrajini. "Ruski patrijarh Kiril je podržao moskovsku akciju i njegov stav se proširio širom pravoslavne crkve. Svetski savet crkava je zatražio od patrijarha Kirila da interveniše i posreduje u zaustavljanju rata", preneo je Rojters.

U intervjuu za grčku državnu televiziju ERT u utorak uveče, Vatrolomej je rekao da očekuje od Kirila da se suprotstavi odluci ruskog predsednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i da podnese ostavku, ako treba.

"Nije nemoguće da sve crkve ne osude nasilje, rat. Ruska crkva nas je razočarala. Nisam želeo da ruska crkva i brat patrijarh Kiril budu ovaj tragičan izuzetak. Ne znam kako može sebe da opravda pred svojom savešću", rekao je Vartolomej.

On je kazao da od Kirila očekuje da ustane u ključnom, istorijskom momentu i da, ako treba, da žrtvuje svoju poziciju, da kaže Putinu "Gospodine predsedniče, ne slažem se sa vama, podnosim ostavku".

Podsetimo, Moskva naziva rat u Ukrajini specijalnom vojnom operacijom sa ciljem da oslobodi Ukrajinu od fašista, što su Kijev i saveznici Ukrajine okarakterisali kao izgovor za rat.

(MONDO)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano