Kisić Tepavčević: Imaćemo vakcinu među prvima
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

BEOGRAD - Zamjenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da su bezbjednost i efikasnost na prvom mjestu kada bude pronađena vakcina za korona virus.

 

Tepavčević je, gostujući u Beogradskoj hronici na RTS, rekla da više od 150 različitih kompanija pokušava da napravi vakcinu, koja je, kaže, nešto što je najtraženije na čitavom svjetskom tržištu.

"To će biti velika korist za onu naciju i narod koji prvi proizvede, i zdravstveno i ekonomski. Kad se napravi tako da bude efikasna i bezbedna, biće velika potražnja za njom", napominje zamjenica direktora "Batuta".

Srbija se, ističe Tepavčević, od samog početka uključila u proces i vodi intenzivne komunikacije sa najeminentnijim proizvođačima.

"I Srbija je uložila dva miliona evra u istraživanja, intenzivni pregovori se vode sa određenim firmama, to nas svrstava u red zemalja koje će među prvima imati vakcinu kad bude na tržištu. Postoje određene vakcine koje su u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, ako bude pre svega bezbedna i efektivna, onda ćemo biti jedna od zemalja koje su prve u redu za vakcinu jer od početka aktivno učestvujemo u svemu tome", naglašava epidemiolog.

Prema njenim riječima, proizvodnja vakcina nije jednostavna i prolazi niz postupaka koje imaju određene faze.

Članica Kriznog štaba navodi da je smanjenje broja zaraženih logičan slijed događaja pošto je primjetno da se građani sada više pridržavaju propisanih mjera.

Očigledno je, navodi, da se virus dobro adaptirao na humanu populaciju.

"Dok čekamo vakcinu, nošenje maski i te kako ima smisla, čak i kad se pronađe vakcina, one su od izuzetnog značaja, ne samo od koronavirusa, već i kad dođe sezona gripa i ostalih respiratnornih infekcija koje se prenose kapljičnim putem", napominje epidemiolog.

Komentarišući izjavu predsjednika italijanske regije Veneto da je virus u Srbiji jači nego u Italiji, Darija Kisić Tepavčević kaže da takva vrsta izjava nije zasnovana ni na kakvim naučnim dokazima.

"Nije nepoznanica da se virus u izvesnoj meri menja svaki put kad se replicira, ali većina tih mutacija nema nikakvog značaja. Donošenje zaključaka na osnovu serije slučaja nije prihvatljivo u medicini i mora da se radi opsežnije istraživanje", navodi epidemiolog.

Ukazuje da nije riječ o zvaničnim istraživanjima sa naučnom metodologijom.

SARS-KoV-2, prema njenim riječima, za sada ne pokazuje veliku sposobnost mutacije.

"Ali ne bi bilo prvi put da nas iznanadi", kaže Kisić Tepavčević.

(Nezavisne)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano