KO JE BIO "LOVAC U ŽITU"?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Jeste li ikada pročitali roman koji je u vama izazvao preveliku dozu bijesa i ljutnje? Da li vas je ikada ponašanje jednog izmišljenog lika uspjelo rasplamsati i izbaciti iz takta? Niste? Onda je ovaj roman kao stvoren za vas. „Lovac u žitu“ je djelo proslavljenog pisca Dejvida Selindžera, djelo koje ga je učinilo ikonom svih mladih generacija.

 

Selindžerov glavni lik je Holden Kofild, simbol tinejdžerskog bunta, pobunjenički nastrojeni adolescent u čijem ponašanju veliki broj mladih pronalazi stavke svog ponašanja.

 

Sedamnaestogodišnji Holden odlazi na psihoanalizu u jednu Njujoršku kliniku, gdje svom psihoanalitičaru prepričava događaje koji su obilježili njegovu prethodnu godinu.

 

Glavni lik potiče iz prosječne američke porodice. Ima roditelje, brata i sestru. D. B. Kofild je njegov stariji brat i poznati holivudski pisac, a njihova sestra – Fibi, još  ide u osnovnu školu  i vrlo je inteligentna. Holden upravo nju najviše voli. Nekoliko godina unazad Holden je izgubio brata Elija, što je promijenilo smjer njegovog života. Spavao sam u garaži one noći kad je umro i porazbijao sam golom rukom sve one proklete prozore, onako, iz čista bijesa. Tih, miran, povučen – Holden je postao totalna suprotnost tome. Postao je izgubljen.

 

Holden je triput izbačen iz škole, uslijedio je i četvrti put. Saznaje da će morati da napusti školu zbog nerada i lošeg uspjeha (pao je iz svih predmeta osim iz engleskog jezika). Subota je. Roditelji ga očekuju tek u srijedu, a prerani dolazak kući mogao bi izazvati sumnju u njihovim očima. Iako je znao da će roditelji svakako saznati za ovo porodično razočaranje, odlučio je da se na pojavljuje kod kuće do srijede. Kako iskoristiti međuvrijeme?

 

Za vreme velike utakmice u školi, iz koje je upravo izbačen, odlazi kod svog profesora jer je nezainteresovan za utakmicu. Profesor ga hvali, govori mu da je mogao mnogo, a da je učinio malo. Tada Holden postaje prilično nervozan i nestrpljiv. Vraća se u svoju sobu da uzme stvari i, kao i obično, nailazi na Eklija, momka koji živi u sobi do njegove. Ekli je imao običaj ulaziti u njegovu sobu, što se Holdenu nikako nije sviđalo. Međutim, vrlo uspješno ga je uspjevao ignorisati, iako je bio bijesan. Ubrzo nakon toga Holden ulazi u svađu sa svojim cimerom – Stradleterom. Svađa se okončava tučom.

 

Ne želeći da se u kući pojavi prije srijede, on odlučuje da do tada boravi u hotelu u NJujorku. Holden putuje taksijima, svakog taksistu upita: Kuda odlaze patke kada se zaledi jezero u Central parku?, na šta svaki prilično implusivno reaguje. Upoznaje mnoge djevojke u barovima NJujorka. Jednom prilikom, vraćajući se u hotel, na ulazu u lift zaustavlja ga čovjek pitajući ga da li je zainteresovan za usluge jedne djevojke. Odgovara mu potvrdno, iako se na kraju ispostavlja da nije bio zainteresovan. Zbog prepirki oko plaćanja Holden biva pretučen od strane njenog makroa.

 

Naredne večeri odlazi kući. Rizikuje da se sretne s roditeljima. Međutim, večeras nisu tu, tu je samo njegova sestra koja tiho spava. Čuje njegove korake i budi se. Eh, čija li je sreća tada bila veća – Holdenova ili Fibina? Možda to i nije bitno. Tokom razgovora Holden joj je objasnio cijelu situaciju. Ona je sve to pretpostavljala, a Holden je bio (po ko zna koji put) oduševljen njenom inteligencijom i intuicijom. Obećava joj da će se vidjeti prije srijede. Odlazi. Tada se nešto lomi u njemu: odlučuje otići na zapad. Međutim, prvo želi da se pozdravi sa sestrom – simbolom njegove sreće i mira. Ona želi da ide s njim, a on to nikako ne smije da dozvoli. Ćutanje. Tišina. Fibi se ljuti na njega zbog toga. Na njeno ogromno zalaganje Holden odustaje od svoje ideje, te odlazi s njom u zoo-vrt i na vrtešku. Gledajući je srećnu, postaje srećan. Bio je to prvi put da se iskreno smijao od smrti svog brata Elija. Prvi put. Fibi ga je pita šta želi da postane, a on joj odgovori da bi volio da bude lovac u žitu kojem bi bila dužnost da spasava djecu koja trče prema ambisu.

 

Cijelim knjigom se prožima Selindžerova ironičnost: Holden prezire prevarante i lažljivce, iako je jedan od njih, što i sâm potvrđuje: Samo da prestanem lagati. Kad jednom počnem, u stanju sam lagati satima.

 

Čitajući „Lovca u žitu“, ali i nakon toga, pokušavao sam shvatiti zašto je Holden imao tmuran pogled na svijet i ljude. Vjerovatno je, skoro sam uvjeren da jeste, to bila smrt njegovog brata Elija. I dalje je bio izgubljen, izgubljen od traženja smisla života.

 

Nešto me je naročito zainteresovalo u vezi s ovim djelom: 1980. godine Mark Dejvid Čepman je ubio DŽona Lenona, slavnog britanskog muzičara. Sigurno se pitate kakve to veze ima s ovim romanom? Naime, kada je M. D. Čepman uhapšen, ubrzo nakon izvršenog ubistva, primjetili su da je kod sebe imao ovaj roman. Zanimljivo, zar ne?

 

Znate li vi kuda odlaze patke kada se zaledi jezero u Central parku?

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: