KO JE OVDE VERA, A KO NEVERA: Raspop Dedeić ne prestaje sa svojom sramnom i zapaljivom retorikom
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Mitropolit Dedeić za sve eventualne izazove i nerede krivi opozicione lidere u Crnoj Gori.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, Miraš Dedeić, saopštio je da je zabrinut za situaciju u Crnoj Gori, ističući da Bošnjaci i Crnogorci nemaju rezervnu državu, te da će morati zajedno da se brane.

Mitropolit CPC smatra da je Srpska mitropolija na Cetinju filijala Patrijaršije SPC sa "zadatkom da pripreme ponovnu aneksiju Crne Gore Srbiji".

- Konačnicu treba da dovrše političke partije predvođene njihovim liderima Bečićem, Krivokapićem i Dritanom Abazovićem. Kao i vi u Srebrenici preživeli i mi smo doživeli svojevrsni genocid, ali 1918. godine. Kod nas su se tada događali zločini, taman kao oni u Dubrovniku, Vukovaru, Srebrenici i u nekim mestima širom Crne Gore - rekao je raspop Miraš i dodao:

 
 

- A u zemlji, mene kao mitropolita su izložili brojnim napadima, i to širom Crne Gore. Napadali su me fizički vernici Srpske crkve prilikom javne rasprave o Nacrtu Zakona o slobodi veroispovesti, i to u Bijelom Polju, Kotoru, Podgorici, ali i u raznim mestima prilikom služenja u tamošnjim mesnim crkvama, i tako evo 25 godina.

Upitan da li su udari na predsednika Crne Gore Mila Đukanovića posledica činjenice da se on bez ustručavanja zalaže za, kako se navodi, autokefalnu crnogorsku Crkvu, mitropolit CPC kaže da je kampanja protiv Crne Gore i Mila Đukanovića vođena iz, kako ističe, Beograda.

On dodaje je da je to zato što je obnavljanjem nezavisnosti Crnu Goru "otrgao iz zagrljaja Velike Srbije".

- Dobro je znao da nema Crne Gore bez Crnogorske pravoslavne crkve, a niti CPC bez Crne Gore. Zato je nedavno izjavio: "Dok god budem na vlasti, i dok sam u životu do poslednjeg daha, radiću na snaženju CPC u Crnoj Gori" - rekao je mitropolit CPC.

Inače, Miraš navodi da je "Srbija izvršila napad na Crnu Goru posredstvom vladika i popova, koji su mobilisali masu tvrdeći neistinu da treba da "brane crnogorske svetinje, koje će država da otme".

- A te svetinje su podigli Crnogorci, preci današnjih Crnogoraca. I pored te nepobitne istine, SPC i njena tročlana koalicija je uspela da odnese minimalnu izbornu pobedu na neistinitoj tvrdnji da su vekovne crnogorske svetinje njene, ponavljajući, stalno i uporno, "Ne damo svetinje" - naveo je on.

On kaže da se ne radi samo o pitanju crkvene imovine, i ne samo o izlasku na Jadransko more, već i o poništenju referenduma, i dovođenja Crne Gore u status, kako tvrdi, srpske kolonije.

To, navodi on, belodano tvrdi srpski patrijarh Irinej, koji izjavljuje da Srbija treba da, kako ističe Miraš, prigrli još dve srpske države i to Republiku Srpsku kao drugu srpsku državu i Crnu Goru kao srpsku republiku.

- Taj trio, kako oni kažu "srpskih zemalja" bi predstavljao ostvarenje njihovog imperijalnog političkog programa. Možda će im u tome pomoći i novi savez Krivokapića, Bečića i Abazovića koji je izabrao da bude neprijatelj Crne Gore i građanske države - kaže Miraš i dodaje:

- Žao mi je što će ovaj mladić među Srbima politički sagoreti. Nije mi jasno kako je mogao izjaviti da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi što nije tačno, kao što nije tačno ni da je ugrožena Srpska Mitropolija u Crnoj Gori.

On ističe da Bošnjaci kao i Crnogorci nemaju drugu, rezervnu državu, te dodaje da će morati zajedno da se brane.

- Ne smemo dozvoliti novu Srebrenicu, niti da nam se ponovi tragedija iz 1918.godine. Na kraju ističem, da za sve eventualne izazove i nerede snose odgovornost Krivokapić, Dritan Abazović i Aleksa Bečić - naveo je on.

izvor: srbija danas

Mihailo Miraš Dedeić - crni bombarder portal

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: