Ко је Путинов генерал који води операцију у Казахстану? Заузео аеродром на Косову, припојио Крим Русији
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Серђуков је рођен 4. марта 1962. године у селу Углегорски

Организација уговора о колективној безбедности (ЦСТО) именовала је данас Андреја Серђукова, руског генерала ваздушних снага са четири звездице за шефа своје мултилатералне “мировне мисије” у Казахстану, саопштило је руско министарство одбране.

Серђуков је рођен 4. марта 1962. године у селу Углегорски, Ростовске области. Завршио Рјазанску вишу ваздушнодесантну командну школу (1983), Војну академију по имену М.В. Фрунзе (1993), Војна академија Генералштаба Оружаних снага РФ (2009).

Учесник првог и другог чеченског рата. Служио је на свим важнијим позицијама од командира извиђачког вода до команданта ваздушно-десантног одељења. Учествовао у маршу заузимања аеродрома на Косову 1999. године.

Учествовао је у припајању Крима Русији 2014.

Како се наводи у његовој биографији, Серђуков је био учесник Првог и Другог чеченског рата, руководио је комбинованим батаљоном ваздушних снага у Приштини и руским војним операцијама у Сирији. Пише и да је 2014. учествовао у руској операцији анексије Крима од Украјине. Руска Известија га назива “брилијатним” организатором догађаја на Криму.

Како се наводи “руска војска помаже казахстанским снагама безбедности да заведу ред у земљи и преузму пуну контролу над аеродромом у Алматију”.

ЕУ је раније апеловала на Русију да поштује суверенитет Казахстана.

Познаваоци прилика у државама бившег Совјетског Савеза описују актуелне прилике у Казахстану као “мрачне данеи руског империјализма”.

Званични представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков, преноси Тас, казао је да руске мировне снаге укључују јединице 45.те одвојене бригаде специјалних ваздушних снага, 98.те ваздушне дивизије и 31.одвојене бригаде.

– Сви војници у руском контигенту су прошли специјалну обуку и имају борбено искуство. Командант ваздушних снага Андреј Серђуков именован је да

Амерички Стејт департмент је саопштио да „помно прати“ ситуацију у Казахстану а портпарол позива власти и демонстранте на суздржаност.

OBJEKTIV.RS

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: