Kod njih ne vrijede mjere socijalnog distanciranja: Užasni prizori iz zatvora u El Salvadoru
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UVlasti u El Salvadoru u subotu su ignorisale uvedene mjere socijalnog distanciranja te su natjerale zatvorenike zatvora Izalco da sjede jedni pored drugih, piše Daily Mail.

Predsjednik Nayib Bukele (38) naredio je 24-časovnu izolaciju zatvora u kojima se nalaze članovi bandi. Bukele je rekao da će vođe bandi poslati u samicu nakon što su u petak u El Salvadoru zabilježena 22 ubistva.

"Nema kontakta s vanjskim svijetom. Trgovine će ostati zatvorene, a sve se druge aktivnosti obustavljaju do daljnjega. Vođe bandi ići će u samicu", napisao je Bukele na Twitteru.

Bukele je rekao da će "maksimalna sigurnosna" izolacija biti na snazi dok policija istražuje 22 ubojstva. Glasnogovornik policije rekao je da je to najveći broj ubistava koji je zabilježen u jednom danu od prošlog juna, mjeseca kada je Bukele preuzeo dužnost predsjednika.

PROČITAJTE I: SKANDAL POTRESA SJENICU: Procurio eksplicitni snimak načelnika s opštinskom službenicom!

El Salvador se do prije nekoliko godina mučio s problemom moćnih uličnih bandi i imao je najveći broj ubistava po glavi stanovnika u Sjevernoj i Južnoj Americi.

 

Broj ubistava pao je nakon što je Bukele došao na vlast, a tokom proteklih nekoliko mjeseci bilo je dana kada nije bilo zabilježeno nijedno ubistvo.

El Salvador je uveo neke od najstrožih mjera za borbu protiv koronavirusa u Sjevernoj i Južnoj Americi. Zemlja je karantin uvela 22. marta i kažnjavala njegovo kršenje. Organizacije za zaštitu ljudskih prava bore se protiv strogih mjera i osporile su neka zatvaranja. Ustavni sud El Salvadora naredio je da se neke ilegalno privedene osobe moraju pustiti. Bukele sve ovo vrijeme brani postupke policije i njeno pravo da pritvara ljude koji krše karantin, te da ih potom u njega vraća.

"Vlasti moraju razmotriti da postoji situacija neformalnog zaposlenja o kojem mnogi zavise te da nisu u prilici pridržavati se mjera karantina u vlastitom domu", rekla je Celia Medrano, direktorica programa u organizaciji za zaštitu ljudskih prava Cristosal iz San Salvadora.

 

Izvor: slobodna-bosna.ba

 
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Autor: