KOLUMNA - VRATITE MOSTAR U FK. VELEŽ
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Analizom stanja u omladinskoj školi FK. Velež - "Muhamed Mujić" jasno je vidljiva nepravda prema mostarskim fudbalskim talentima koji sanjaju da će jednog dana zaigrati za prvi tim FK. Velež Mostar. Ovakav stav proizvodi upitnu perspektivu za budućnost kluba i ogorčenje navijača i poziv na akciju dok ne bude kasno. 

 

FK. Velež Mostar se u vrlo jakoj ligi SFRJ tradicionalno takmičio i ostvarivao zapažene rezultate, a igrački roster je bio sastavljen od polaznika omladinske škole FK. Velež. 

 

Danas iz nešto manje baze igrača ali također za potrebe takmičenja slabijeg ranga nego što je to bio slučaj u SFRJ klub crpi igrački potencijal igrača koji su prošli omladinske škole drugih bosansko-hercegovačkih, klubova iz regije i nižerazrednih evropskih klubova.

Takav stav za posljedicu ima to da jedini "domaći" igrač koji je prošao sve selekcije kluba Denis Zvonić u (gotovo) svim važnijim akcijama kluba sjedi na klupi za rezervne igrače dok skauti kluba u posljednjih dvadesetak godina nisu uspjeli proizvesti dovoljno kvalitetnog igrača za potrebe M-Tel Premier lige BiH.U posljednjih 15-20 godina mnoge generacije su imale izuzetno talentiranih domaćih igrača, sigurno većeg potencijala od "pojačanja" iz bosanskih provincija", a koje klubski stručnjaci nisu afirmirali u prvi tim, nego su im svojim postupcima i tretmanom "ugasili" žar za najvažnijom sporednom stvari na svijetu.

Mostarski talenti ostaju bez prilike sticanja iskustva igranja jakih utakmica, iako je poznato da se svi igrači omladinskih selekcija svakog kluba na svim pozicijama rotiraju, tako da svaki igrač iz rostera ima neku minutažu, jer je najbitniji napredak svih igrača. Posljedicom nepravednog odnosa igrači gube voljni momenat s toga kada dobiju priliku ne mogu pokazati svoj potencijal, što stručnjaci koriste kao opravdanje za svoje odluke. Ovakav nestručan, nepedagoški i nezaslužen tretman prema talentiranim domaćim igračima može podnijeti jedino izuzetno mentalno jaka osoba i pored očiglednih nepravdi ostati u klubu ili se uopšte nastaviti baviti fudbalom.

 

FK. Velež su napustili uspješni treneri pjetlića i pretpionira koji su iz drugih mostarskih škola selektirali najkvalitetnije generacije mladih igrača u posljednjih dvadesetak godina. Takvi treneri su spasili omladinsku školu dok je klub proživljavao neke od najtežih vremena u svojoj historij, a "Veležova djeca" su im se odužila na najbolji mogući način. "Veležova djeca" su dominantno ostvojila takmičenja na kojima su učestvovali: Hej (regionalna )liga, kantonalna liga, prvenstvo Bosne i Hercegovine, međunarodni turniri, DODATI: tako su i sadašnji uspjesi pionira produkt njihove kvalitetne selekcije i rada.

Imajući u vidu da su polaznici omladinske škole maloljetni, u velikoj većini slučajeva bez nekih velikih finansijskih mogućnosti i bez menadžera, u pravilu nemaju alternativu da odu u neke druge udaljene sredine, a oni koji ipak uspiju da probaju u nekom drugom klubu, moraju pokazati najmanje duplo veću kvalitetu/talent u odnosu na domaći kadar da tamo dobije šansu za afirmaciju.

Na osnovu navedenog stiče se dojam da samo u Veležovu omladinsku školu može da dođe ko hoće - po preporuciskauta/menadžera. Ovakvim nepravednim odnosom prema svojim domaćim igračima struka i uprava Veleža pokazuje da ni malo ne cijene ni višegodišnja odricanja, žrtvu, uloženo vrijeme i sredstva i vjernost klubu tokom fudbalskog obrazovanja i olako se odriču svojih dugogodišnjih članova omladinskih selekcija. 

 

TJERAJU MOSTAR IZ VELEŽA, A ŠTO JE MANJE MOSTARA U VELEŽU, MANJE JE VELEŽA!

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

Poštovani gledaoci dobar dan. Dobrodošli na web portal Glas Balkana l na kojem ćete u budućnosti moći čitati sadržaj iz različitih oblasti ličnog interesovanja Stay tuned! Hvala na čitanju