КОН ЗАБРИНУТ: Да ли нас очекује ново ванредно стање?!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

"И даље имамо епидемију, тако да можемо вратити одређене мере, попут забране јавног окупљања. Ако и дође до другог таласа, сматрам да неће бити потребе за увођење ванредног стања".

Овим речима Предраг Кон објашњава тренутну ситуацију епидемије коронавируса у изјави за портал Блиц.

Корона ће се ширити колико ми будемо дозволили! Докторка Дарија: Старији грађани су одговорни, али млађи су у проблему!

Од 5.239 особа које су тестиране до јуче у 15 сати, њих 69 је било позитивно, што говори о порасту броју оболелих, с обзиром на то да смо пре десетак дана имали драстично мање заражених.

Добра вест је да минулог дана није било преминулих, док је на респираторима 15 пацијената, исто колико и дан раније.

"Ситуација помало забрињава"

Кометаришући пораст броја зражених, др Кон каже да то јесте ситуација која помало забрињава, али само док се не открије како је неко заражен.

- Имамо ситуације у Новом Пазару и Тутину које су резултат опуштања током обележавања Бајрама, али и у Београду имамо групе заражених које су повезане. То су жаришта која држимо под контролом. Осим тога, имамо 15 појединачних случајева у Београду које пратимо и ради се озбиљан посао на откривању како су се заразили - истиче др Кон.

"Следе и свадбе и скупови..."

Како каже, у фази смо смиривања, али су у наредном периоду могуће благе осцилације у броју заражених.

- У периоду смо отварања земље, следи организовања свадби и разних врста скупова, као и пријемних испита и повратка студената у домове, те могу да се очекују извесне ексцесне ситуације као у Новом Пазару, Тутину, у студентским домовима. Ипак, штити нас летњи период, јер су све респираторне инфекције сезонске и погодује им зима. Такође, имамо високо развијен надзор контаката и обимна тестирања, те не очекујемо драстично погоршање епидемиолошке ситуације - каже он.

 

Додаје да ситуација није иста на територији целе Србије, те да не могу да се пореде подручја где више од недељу дана нема нових случајева са онима где је вирус још у циркулацији.

Кључних 28 дана

 Мора да прође 28 дана без иједног новооболелог да бисмо могли да прогласимо крај епидемије. Законски имамо мере које су обавезујуће за старије особе и хроничне болеснике, дакле у затвореном простору морају да ставе маске. Свакако, сви они који желе себе да заштите, као и здравље старијих особа, ставиће маске у затвореном простору. Такође, без обзира што ношење маски није обавезно у јавном превозу, без њих не би требало улазити у јавни превоз. То посебно важи за старије и хроничне болеснике, али и за све друге, јер као што смо већ рекли, ту постоји велика могућност од заражавања - напомиње др Кон.

"Не очекујем поново ванредно стање"

Он не очекује да ће се поново увести ванредно стање уколико дође до другог таласа вируса корона.

- То зависи од нас колико ћемо поштовати мере, али и да ли ће вирус преживети, колико ће бити вирулентан, од метеоролошких услова... - објашњава др Кон.

И директорка Института "Батут" Верица Јовановић сматра да не можемо вратити све мере јер није ни препоручљиво.

 

- Ако посматрамо кретање епидемолошке ситуације у свету, враћамо се редовним активностима, али апелујемо на самоконтролу и пооштравање личног односа када се ради о колективима и окупљањима која треба смањити на минимум. Треба водити рачуна о хигијени руку и физичкој дистанци - рекла је она јуче у изјави за јавни сервис.

ИЗВОР: ПРАВДА

PREDRAG_KON_VLADA_SRBIJE.jpg

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano