KORIDOR ŽIVOTA : "Prva pobjeda kojom je zaokružena teritorija Srpske"
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je vojna operacija "Koridor" bila prva pobjeda za Republiku Srpsku koja je dala veliki moral za dalju borbu, a da se njen poseban značaj ogleda u činjenici da je uspostavljena čvrsta fizička veza svih dijelova Republike Srpske.

"Proboj koridora obezbijedio je da svi dijelovi Srpske budu spojeni i sa maticom Srbijom. Upravo zbog toga, ova operacija bila je iznuđena, a dodatni okidač je bila smrt 12 banjalučkih beba zbog nedostatka kiseonika", podsjetio je Dodik.

Dodik je istakao da se nikada ne smije zaboraviti hrabrost učesnika ove operacije, posebno poginulih i ranjenih, zahvaljujući kojima danas postoji Republika Srpska i sloboda srpskog naroda.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je operacija "Koridor" jedna od najznačajnijih bitaka u odbrambeno-otadžbinskom ratu, kojom je uspostavljeno teritorijalno jedinstvo Srpske, ali i obezbijeđena životno važna veza Srpske sa Srbijom.

Cvijanovićeva je istakla da je borba za "koridor života" bila časna i veličanstvena operacija, simbol hrabrosti i požrtvovanosti boraca Vojske Republike Srpske, kao i pripadnika naše policije.

Ona je naglasila da je dužnost svih u Srpskoj da njeguju sjećanje na heroje koji su tokom operacije "Koridor" udahnuli život Srpskoj i obezbijedili njenu teritorijalnu cjelovitost, vezu sa Srbijom.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je proboj koridora prije 28 godina bila jedna od ključnih i najznačajnih akcija Vojske Republike Srpske kojom je okončana 42 dana duga blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

On je naglasio da je operacijom "Koridora života" zaokružena teritorija Republike Srpske, što ovoj akciji daje istorijsku dimenziju, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je proboj koridora kroz Posavinu jedna od najslavnijih bitaka Vojske Republike Srpske, kada su spojeni istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske i sačuvani životi i sloboda srpskog naroda.

"Obilježavanjem ovog datuma prisjećamo se naših heroja, slavnih generala i vojnika, koji su dali život za Republiku Srpsku i borili se za srpska ognjišta. Žrtva koju su oni podnijeli, ne smije nikada biti zaboravljena", naglasio je premijer Višković.

Prema njegovim riječima, operacija "Koridor života" ostala je zabilježena kao jedna od slavnih pobjeda jer je bila ključna za opstanak srpskog naroda i temelj Republike Srpske.

Na Dugoj NJivi kod Modriče danas će biti obilježeno 28 godina od proboja "Koridora života" čime je poslije 42 dana prekinuta kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa oko 1,5 miliona stanovnika i omogućena veza sa maticom Srbijom.

IZOVR: ATV

Čubrilović: Akcija “Koridor života” - herojska i sudbonosna bitka ...

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: