Korona-pasoš: Ministri EU dogovorili zajednički dokument za putovanja
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ministri turizma zemalja članica EU dogovorili su na današnjoj videokonferenciji izradu zajedničkog dokumenta za putovanja koji bi vrijedio za sve zemlje članice.

Današnje zasjedanje kao temu je imalo stanje u evropskom turizmu, utjecaje pandemije i mjere i uslove za dolazak turista, a hrvatski ministar turizma Gari Cappelli izjavio je kako se taj dokument, koji su neki prozvali korona-pasošem, odnosi na zdravstveni, odnosno sigurnosni dio protokola kod putovanja.

Kako prenosi HTV, Cappelli je također rekao da je dogovoreno da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, bez obzira na pojedinačne situacije u zemljama.

"Turizam čini 10-11 posto BDP-a Evropske unije i zapošljava 12 posto ukupno zaposlenih. On je ključan za jačanje, to jeste spašavanje nacionalnih ekonomija, rekao je Cappelli, navodeći primjere i drugih turističkih zemalja osim Hrvatske, poput Italije, Španije ili Grčke.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti uspostave koridora za saobraćaj turista izrazio je nadu da će to dogovoriti do kraja maja, ako ne na zajedničkom dijelu, onda bilateralno sa zainteresiranim zemljama.

"Zasad već imamo respektabilan broj zemalja koje su zainteresirane", rekao je Cappelli.

Izvor Klix.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: