Korona virus mogao bi da košta evropske klubove više od četiri milijarde eura!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Klubovi iz najjačeg ranga evropskih fudbalskih liga mogli bi da izgube više od četiri milijarde eura zbog virusa kovid-19, čak i ako se sva takmičenja završe ovog ljeta.

BBC navodi da je ta brojka iznijeta na sastanku fudbalskih rukovodilaca prošle sedmice, te da je procjena da bi ukoliko se takmičenja ne završe mogla da se uveća na više od sedam milijardi.

Njemačka Bundesliga nastavila se juče, dok bi Premijer lige trebalo da se vrati 12. juna. Francuska Liga 1 je prekinuta, o terminu nastavka španske Lige 1 i italijanske Serije A se još razmišlja.

Tolika suma novca je i razlog zašto se ulaže veliki napor da se završi ova, te na vrijeme počne naredna sezona, uključujući 203 dvomeča kvalifikacija za evropska takmičenja, u kojima treba da učestvuju timovi iz svih 55 zemalja članica Uefe i plan je da se završe do sredine oktobra.

BBC navodi da je Uefa iz sportskih, političkih i finansijskih razloga zadržavanju dosadašnjeg modela takmičenja i da je skraćenje kvalifikacija krajnja opcija.

Ukoliko do nje dođe, umjesto dvomeča igrao bi se samo jedan duel na terenu bolje kotirane ekipe, a razmatrale bi se i kvalifikacije po regionima.

Postoji problem i sa terminima za utakmice reprezentacije. Plan Uefe je da nacionalni timovi u oktobru i novembru odigraju po tri utakmice, s tim što bi za razliku od Evrope to bilo teško primijeniti za ostale kontinentalne federacije, s obzirom na veliki broj igrača koji bi imali duga putovanja.

Jedna od glavnih prepreka za početak međunarodnih takmičenja u sezoni 2020/21, navodi BBC, su medicinski protokoli.

Tim Mejer, koji je zadužen za medicinski odbor Uefe, bio je nadležan i za protokole koje je Bundesliga uvela za povratak ovog vikenda.

Dvadeset osam klubova iz 12 zemalja treba da odigra preostali dio Lige šampiona i Lige Evrope, ali to i ne bi bio toliki izazov u odnosu na kvalifikacije koje obuhvataju cijeli kontinent.

Konstatovano je da budžeti mnogih klubova, čak i onih iz liga ,,srednje klase“, ne mogu da istrpe te troškove.

Borusija iz Dortmunda procijenila je da će je igranje bez prisustva publike koštati skoro tri miliona eura po utakmici, dok su poslovni analitičari vezani za engleski fudbal izašli sa cifrom od 980 miliona eura gubitka za klubove Premijer lige ukoliko se mečevi budu igrali iza zatvorenih vrata do kraja sezone 2020/21.

Veći klubovi trpe i veće gubitike, pri čemu bi Mančester junajted izgubio 150 miliona, a Arsenal oko 135 miliona eura. Prihodi Bornmuta smanjili bi se za sedam i po miliona eura.

Ekonomska kriza mogla bi da dovede do smanjivanja jaza između ,,velikih“ i ,,malih“, ali s druge strane postoji bojazan da bi dugotrajno zaključavanje kapija moglo da bi ima ogromne posljedice za cijeli fudbal, o kolikim god budžetima da se radi.

- Potpuno odsustvo prihoda od utakmica predstavlja veliku bojazan - rekao je Čarli Maršal, izvršni direktor Udruženja evropskih klubova.

- To je finansijski poražavajuće za sve klubove, posebno one koji se proporcionalno više oslanjaju na broj navijača. Svi popularniji klubovi u Evropi su glavni pokretači tržišta transfera i kolektivnih medijskih prava, od kojih zavisi cijeli fudbalski ekosastav. Ekonomski gledano, što duže traje kriza, manja je mogućnost takozvanih većih klubova da ostvare svoj puni paket prihoda, sve su ozbiljniji početni efekti patnje.

Pobjeda.me

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano