Koronavirus: Vakcina za sve ili samo za bogate?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Užurbanim tempom se radi na izradi vakcine protiv koronavirusa. To je globalna utrka za zdravlje – ali i profit. Ko će najprije dobiti vakcinu? I hoće li je dobiti svi?

Osamnaest mjeseci – toliko bi vremena moglo proći dok se ne vrati život bez zaštitnih maski na licu, bez koeficijenata reprodukcije i svakodevnih nastupa virologa na televiziji, piše Deutsche Welle. Kada je riječ o razvoju vakcine protiv koronavirusa, pojedini naučnici su optimistični i kažu da će sve teći brže. Drugi vjeruju da bi ta potraga mogla potrajati i duže.

Ali jednoga dana će doći trenutak kada će toliko priželjkivana vakcina biti gotova. Koja zemlja će ga prva imati na raspolaganju? To se trenutno intenzivno razmatra, kaže za DW stručnjakinja za zdravstvena pitanja Ilona Kickbusch: “Trenutno nema međunarodnih pravila za poštenu raspodjelu.”

Dobit kao glavni cilj

Trenutno je distribucija vakcina uopšte  prepuštena tržišnim zakonima i snazi pojedinih tržišta. “To nosi rizik da bi zapadna Europa, Kanada, Japan i SAD mogli biti dobro opskrbljeni vakcinom, jer mogu više platiti”, ocjenjuje u razgovoru za DW stručnjak za zdravstvenu ekonomiju Jürgen Wasem. “To je problem koji se stalno pojavljuje u farmaceutskom sektoru.”

Farmaceutska industrija već odavno nije na dobrom glasu kada je riječ o vakcinama. Već više puta smo imali situaciju da postoje problemi s opskrbom tržišta vakcinama, za šta su odgovorne kompanije sa svojom politikom određivanja cijena, kaže Wasem za DW: “Ali to je jako teško dokazati.” Indirektni prigovor: koncerni bi mogli namjerno izazvati manjak ponude vakcina, kako bi za njih mogli zahtijevati više cijene.

Pojedine vakcine nikada nisu ni napravljene, jer za njih nije bilo dovoljno ekonomskog interesa. “Kada je riječ o eboli, postavljeni su temelji za vakcinu, ali ona nikada nije do kraja razvijena, jer nije obećavala veliku zaradu”, objašnjava Ilona Kickbusch, koja u Ženevi predaje na Institutu za međunarodne studije i razvoj. Na pismeni upit upućen Savezu farmacutskih kompanija koje istražuju i proizvode lijekove (VfA), njegov predsjednik Han Steutel za DW odgovora: “Svima je jasno da samo zajedničkim snagama možemo riješiti ovu situaciju.”

Svjetsko zdravlje u rukama kompanija

Jürgen Wasem, profesor Univerziteta Duisburg-Essen, pritom vidi jasne prednosti učešća privatnog sektora u tom procesu. “U tom slučaju imate mnoštvo konkurentskih inicijativa, od kojih će neke eventualno biti uspješne. Jer razvoj vakcina je jako skup i riskantan proces.”

Kako stvari trenutno stoje, boljitak svjetskog zdravlja u rukama je četiri velika proizvođača vakcina i brojnih manjih biotehnoloških firmi. U svijetu je nedavno pokrenuto oko 80 projekata za izradu vakcine protiv koronavirusa. Kod većine se radi o partnerstvu velikih farmaceutskih koncerna i manjih biotehnoloških firmi. Tako recimo njemačka firma BionTech sarađuje s američkim koncernom Pfizer. Više od deset kandidata će vjerojatno tokom ove godine krenuti s kliničkim ispitivanjima ili su već počeli: glavni kandidati su iz Kine, SAD i Njemačke.

Vakcina bi trebala biti javno dobro ili…?

U svijetu se pokušava izbjeći da stvari budu prepuštene (samo) tržišnim zakonima. Mnogima je već loše od pomisli da to može dovesti do problema s opskrbom i astronomskih cijena. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres zato je vakcinu protiv Covida-19 proglasio “javnim dobrom”.

Angela Merkel misli na isti način – i priprema se za 4. maj. Više država, Evropska unija i Gatesova zaklada tada će pokušati prikupiti više od osam milijardi eura za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO). S tim novcem bi se mogla utemeljiti globalna agencija za nabavku vakcina i lijekova, objašnjava stručnjakinja za zdravstvena pitanja Ilona Kickbusch. “Agencija bi onda mogla pošteno distribuirati vakcinu prema unaprijed dogovorenom ključu”, kaže Kickbusch, inače i sama članica savjetodavnog odbora WHO-a.

Toj inicijativi žele se priključiti i mnoge kompanije. Predsjednik udruženja vodećih njemačkih farmaceutskih kompanija u pisanoj izjavi za DW istakao je da se njegovo udruženje zalaže za to da “medicinske inovacije protiv Covida-19 budu dostupne širom svijeta po pristupačnim uslovima”.

Pakt između kampanija i politike?

Ali i dalje je neizvjesno kako će izgledati dogovor između država koje učestvuju u tome i industrije. Šef proizvođača vakcina “Sanofi Pasteur”, David Loew, još ranije je od politike zatražio “pakt o riziku”. “Potrebno nam je obećanje da će određene količine biti kupljene po određenoj cijeni”, rekao je on za list “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

I bez gotove vakcine trebalo bi pripremiti proizvodnju, samo tako će onda kapaciteti biti dovoljni za sve ljude, dodaje on. Troškovi i rizici su veliki, napominje Loew: “Imamo i dioničare koji bi mogli reći: bolje se koncentrirajte na nešto sigurnije”, kaže šef Sanofija.

Takav pakt vezan za rizike je neuobičajen, smatra Ilona Kickbusch. “Omiljeni model farmaceutske industrije je da za razvoj vakcine na raspolaganju bude javni novac, kako bi to bila motivacija za proizvodnju, odnosno da bi se mogli napraviti različiti modeli cijena, ovisno od količine i specifičnosti zemalja.” Tek treba vidjeti kako će model na kraju doista izgledati. Kao i način raspodjele vakcine po svijetu.

Još uvijek se ne zna hoće li i SAD podržati ideju globalne agencije za nabavku lijekova. Washington je otkazao učestvovanje na konferenciji 4. maja. Američka vlada optužuje Svjetsku zdravstvenu organizaciju da je previše naklonjena Kini.

Izvor : dw.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano