KOTOR VAROŠ : GODIŠNJICA MASAKRA, UBIJENE I DEVOJČICE OD 4 I 12 GODINA
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Мasakr u selu Serdari (opština Kotor Varoš) počinili su 17. septembra 1992. godine  pripadnici muslimanskih zločinačkih vojnih jedinica tzv. Armije BiH. Tom prilikom je ubijeno 18 srpskih civila, od čega dvoje dece, a jedna trudna žena je teško ranjena

KOTOR VAROŠ : GODIŠNJICA MASAKRA, UBIJENE I DEVOJČICE OD 4 I 12 GODINAKrivični postupak i optužnice za ovaj užasan zločin su dugo godina tavorile u fiokama pravosudnih organa Bosne i Hercegovine, ali i Austrije, gde se jedan deo osumnjičenih sakrivao. 
Serdari, malo srpsko selo od 10-ak kuća i 30 duša, nalazilo se u okruženju muslimanskih i hrvatskih sela. Situacija u Serdarima sve do marta 1992. mogla se nazvati  tolerantnom, a onda je nakon dramatičnih događaja u čitavoj BiH počela da raste tenzija i stvara velika napetost između Srba i muslimana. U Serdarima tog 17. septembra zverski je ubijeno 18 srpskih civila, među kojima osmoro žena i dvoje dece. Ljubica Tepić ubijena je sa dvoje dve ćerke: Slobodankom (12) i Snježanom (4). 
21769564_10214668643738052_1990037419_n.jpg
 

Uveče, 16. septembra 1992. godine u imućnoj kući Branka i Bosiljke Serdar se okupilo puno ljudi, odnosno njihovih rođaka. Atmosfera u kući nije bila previše vesela, već nekako puna zebnje, kao da su predosjećali krvavo jutro narednog dana. U kući Brankovog brata Drage Serdara bila je vesela atmosfera, jer su isčekivali naredih dana svadbu Slavenka Serdara, Draginog  sina.
Oko 5:30 sati tog 17. septembra 1992. Serdarima počinju da odjekuju rafali iz automatskih pušaka. Jedna manja jedinica sa 20 pripadnika zločinačke muslimanske Teritorijalne odbrane  upada u selo i počinje da ubija sve što hoda. Upali su u kuće meštana te počeli sa ubijanjem paljenjem kuća i pomoćnih objekata. Ono što nisu uspeli da ubiju to su zarobili i poveli sa sobom.


TRUDNICA RADMILA SERDAR TEŠKO RANJENA U NAPADU NA SELO
Radmila Serdar, svedočila je 1993. godine, pred pravosudnim organima Republike Srpske. Ona je prilikom napada na Serdare teško ranjena a bila je u 6. mesecu trudnoće. Ona je ovu izjavu dala u bolnici:
–  Ja sam se tog dana nalazila kod svoje kuće u Serdarima zajedno sa mužem Jelenkom. U kući su se, pored nas, na spavanju nalazili svekrva Bosiljka, zaova Radmila, ujna Milena Bencuz i njene kćerke, Slavojka Bencuz, tetka Ljubica Tepić i njeno dvoje djece Snježana i Slobodanka. Ujutro, oko šest sati, probudio me pucanj, kao i sve ostale. Kasnije sam čula da je od tog pucnja poginuo Slavko Bencuz.
Svi koji smo bili u kući, osim mog muža koji je otišao u potkrovlje sa puškom, sakrili smo se ispod stepenica… Osjetila sam da se puca po kući, staklo je počelo da puca. Osjetila sam da sam ranjena u predjelu stomaka, ali sam mislila da su to komadi stakla, a ne geleri. Čula sam dozivanje muslimana ali im nisam odmah raspoznala glasove. Muslimani su pucali po kući, po prozorima a onda su bacali bombe kroz prozor kod stepeništa tako da su one išle na nas. Ja sam od bombe zadobila povrede, ali se nisam javljala. Vrata na kući bila su zaključana. Čula sam korake ispred vrata.
Pucali su u vrata. Ušli su unutra. Ja sam zatvorila oči. Osuli su rafal metaka po nama. Meci su me pogodili u desnu ruku i u prsa. Nisam oči otvarala. Tada su počeli da razgovaraju među sobom. Psovali su majku četničku… po glasu sam prepoznala da su u mojoj kući bili: Besim Ćehić, Mirsad Smajić, Nijaz Smajić i Fikret Plančić. Svi iz sela Hanifići, moje komšije. Sa Nijazom Smajićem čak išla sam u školu.”
Radmila je, ranjena, nekako uspela da se izvuče kada su krvnici otišli. Pobegla je u selo Sakani. Nije znala da li je iko još preživio ovaj stravičan masakr. Taj dan, osim Radmile, preživela je i njena ujna, Milena Bencuz, ali se nije javljala. Plašila se da su krvnici još tu negdje, u blizini.
 
11.png
 

SIMO TEPIĆ: UBILI SU MI SUPRUGU I DVE MALOLETNE ĆERKE 
 
Simo Tepić je tog tragičnog dana ostao bez supruge i dve ćerke - četvorogodišnje Snježane i dvanaestogodišnje Slobodanke. Preživela je i Simina ćerka Dragana koja tog dana nije bila u selu. Velika tragedija je zadesila porodicu Tepić, inače veoma ugledne ljude o kojima svi imaju samo reči hvale. Reč je poštenim, velikodušnim, kulturnim i dobrim ljudima koji su čitav život pomagali svojim komšijama i srpske i hrvatske i bošnjačke nacionalnosti. Nikada ljude nisu delili po veri i naciji. Ljubica i Simo su čitav život vredno radili kako bi svojoj deci obezbedili kvalitetnu budućnost. Nedužne devojčice su brutalno ubijene samo zbog svoje srpske nacionalnosti. Želele su samo da se bezbrižno igraju i uživaju u svim izazovima i lepotama koje detinjstvo, mladost i život donose. Umesto toga, zločinci naoružani mržnjom zauvek su ugasili dva dečija života a počinjeni masakr kao da su "nagrađeni" a ne kažnjeni.
 
Simo Tepić je o zločinu svedočio je svoju izjavu dao i Tužilaštvu BIH. Kako je ispričao, supruga sa djecom je bila kod brata u selu Serdari i ostala tamo da spava. Tepić se igrom slučaja kobnog dana nije zatekao u selu te je uspeo da preživi masakr. Saznjanje da je izgubio suprugu i dve ćerke zauvek su mu promenile život. 
 
- Tog jutra izgubio sam suprugu i dvije djevojčice. Jedna je imala 12, a druga četiri godine. U Serdare to jutro nisam ni otišao. Nisam ni išao nikada da ih identifikujem. Jednostavno nisam mogao. Nisam imao dovoljno hrabrosti, dodavši da samo želi da počinioci masakra u Serdarima budu privedeni pravdi i  kažnjeni.
NEVENKA SERDAR: KOMŠIJE SU NAPADALE I UBIJALE, BILI SU PONOSNI NA ZLOČINE 
Nevenka Serdar, ispričala je pre nekoliko godina svoja tužna i mučna sećanja na serdarski pokolj: – Toga jutra oko pola šest, okružili su nas sa svih strana, iz šume okolo. Bilo nas je ovde četiri  žene, bio mi je muž i djeca i jetrva. Bili smo u strahu, a čuli smo kako pričaju: ‘Imamo još ovu kuću… jesmo dobar posao napravili’… A sve su nam to napravili naše bivše komšije. Prije toga deset dana, ubili su mi sina jedinca, gore tu na putu na raskršću. Bila sam u crnini, ožalošćena, non-stop sam jaukala deset dana. A i to jutro imale smo strah i bježale smo. Moja starija kći i jetrve utekle su  prema vratima. Ja nisam mogla bježati, sa mnom je ostala mlađa kći od 6 godina. Ostale smo sjedeći, preko nas se pucalo. I ovuda su su ponovo vikali da su dobar posao napravili. Odoše gore u šumu, vrište od sreće,  to sam čula. I ja se ovdje vratim, kada se ono malo utišalo. Vidila sam sve ove mrtve, vidjela sam pokojnu Danku pred kućom, mrtva sjedi. Vidjela sam tamo u Brankovoj kući sve mrtvo, isto u Draginoj kući…”.

SRAMNE PRESUDE
 
 

Apelaciono veće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčiča na 11 godina zatvora za masakr u Serdarima, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni u prvostepenom postupku bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora. Presuda od 11 godina predstavlja veliku uvredu za nedužne žrtve i njihove porodice. Zar monstruozno ubistvo 18 civila, među kojima i dvoje dece zaista vredi 11 godina? Kakvu poruku Tužilaštvo i Sud BiH šalju svojim građanima? 

Ostali učesnici napada na Serdare, ubice i njihovi saučesnici, nikada nisu osuđeni za zlodela već uživaju u čarima slobode.

Iz ove bezumne, šokantne presude može se zaključiti da je sasvim dozvoljeno zaklati srpsko dete, silovati žene i devojke, streljati starce, paliti, rušiti, proterivati jer svakako niko za to neće odgovarati a i ako odgovara, biće simbolično kažnjen. Velika je mogućnost da se kasapini iz Kotor Varoša, kako stanovnici ovog gradića zovu i Planinčića i ostale počinioce, slobodno šetaju Bosnom i Hercegovinomi. Ko se može osećati sigurnim i bezbednim dok osuđeni i neosuđeni ratni zločinci slobodno šetaju ulicama i gradovima ?!

 
Tokom muslimanske agresije na Kotor Varoš ubijeno je blizu četiri stotine građana srpske nacionalnosti, a ranjeno je oko 1000 ljudi, koji su danas invalidi od prve do 10. kategorije. Mnoga sela su popaljena i više ne postoje na mapi.
IZVOR: ISTINA I PRAVDA PORTAL SRPSKOG NAORDA

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: