Kreiran koš koji je skoro nemoguće promašiti
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Shane Wighton, inžinjer iz Sjeverne Kalifornije, je prije otprilike godinu dana učestvovao na jednom inžinjerskom hackatonu - dan hackovanja, hack-fest, kod-fest kako ko voli, na kojem su ljudi davali ideje o projektima, ideje koje bi im samo tako pale na pamet.

Tako je došlo do ideje da se kreira koš koji je, pa gotovo nemoguće promašiti. Ideja je bila da se napravi košarkaški koš i ploča koja bi onemogućila promašaje.

Međutim, prošlo je godina dana od toga i niko nije realizovao projekat, sve dok nije došlo vrijeme izolacije. Tada je pomenuti Shane Wighton imao mnogo slobodnog vremena, pa je odlučio da se posveti ideji i projekat je zaživio.

Kada je realizovao ideju u djelo ovaj inžinjer se odlučio pohvaliti na Youtubeu. Rekao je kako ipak ne namjerava aktivno igrati ili komercijalizovati ovaj projekat, jer bi se vjerovatno ubila sva draž košarke. 

Kako je došao do rješenja? Shvatio je da treba ploču koša, odnosno tablu, učiniti konkavnom, kao što je satelitska antena kako bi njen oblik pratio kompliciranu parabolu. Parabola bi osigurala da se lopta u najvećem broju slučajeva odbije u koš, bez obzira odakle je upućena i u koji dio table je udarila. Do konačnog rezultata je došao nizom računalnih simulacija, koje je opisao u videu. Na postavci računalnog nacrta kreirao je 3D model, koji je uz pomoć CNC glodalica izrađen od drveta. 

How I made a basketball hoop that always goes in

I've wondered if it is possible to make a basketball hoop where the ball always goes in. Imagine throwing a ball and if it hits the backboard it somehow gets...

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano