Kuhanje štiti od depresije i stresa
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Uživate da kuhate, da spremate kolače ili torte, a naročito kada to činite za druge? Znajte da je to više od ljubavi prema spremanju hrane i načina iskazivanja kreativnosti. Stručnjaci kažu da nam kulinarstvo pomaže da se oslobodimo stresa, ali ima i druge psihološke prednosti, pišu beogradske “Novosti”.

Ono je dobra prilika da nekome prenesemo emocije, jer hranom možemo da saopćimo ono što nismo u stanju da iskažemo riječima.

“Ovo saznanje može da bude korisno za ljude koji imaju poteškoće u izražavanju emocija riječima pa tako zahvalnost i saosjećanje pokazuju onim što su ispekli ili skuhali”, kažu profesori na Massachusetts Universityju.

“Spremanje jela zahtijeva pažnju, a nekad i mnogo vremena. Morate da mjerite potrebne sastojke, da se fokusirate na ono što radite, na miris i okus hrane, što može da rezultira smanjenjem stresa”, smatraju, pak, stručnjaci s Univerziteta u Bostonu.

To je jedan od razloga zašto je kulinarska terapija sve zastupljenija, odmah poslije umjetničke.

John White, dobitnik prestižnog britanskog priznanja u oblasti pekarstva 2012., rekao je da mu je ovaj posao pomogao da se suoči sa maničnom depresijom, jer dok nešto kuhate ili pečete nemate vremena da razmišljate o drugim stvarima.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: