Kupovina glasova, višestruko glasanje, nasilje... obilježilo izbore u Srbiji!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Nakon što su zatvorena birališta u Srbiji, javnosti su se obratili predstavnici posmatračke misije Crta kazavši da je prilikom današnjeg glasanja zabilježeno više od pet posto nepravilnosti ozbiljnog karaktera.

Iz Crte su prije svega kazali da će izlaznost na današnje izbore biti manje nego na prošlim parlamentarnim izborima koji su održani 2016. godine. Inače, danas je do 19 sati glasalo svega 45,5 posto birača.

 

Šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov kazao je da još prikupljaju informacije s biračkih mjesta te da će do kraja dana imati više detalja o kvalitetu izbora.


"Nažalost, zabilježeno je nekoliko incidenata na biračkim mjestima. Govorimo o izolovanim slučajevima, ali i dalje je to razlog da pozovemo da se smire strasti i da se u skladu s procesom završi izborni dan. U Čačku je zabilježena tuča članova biračkih odbora, dok smo u Novom Beogradu imali upad neidentificiranih osoba na biralište zbog čega je ovje zaustavljeno glasanje. Zabilježene su nepravilnosti kao što su višestruko glasanje, glasanje u ime druge osobe, nasilje... Posmatrači su u tri slučaja zabilježili i sumnje za kupovinu glasova, to jest čuveni 'bugarski voz' u Srbiji", kazao je Nedeljkov.

On je dodao kako je dobra vijest što su posmatrači zabilježili da su se u većini biračkih mjesta poštovale mjere suzbijanja koronavirusa kao što su nošenje maski i rukavica. Nedeljkov je najavio da će se Crta obratiti javnosti ponovo za nekoliko sati.

Podsjećamo, pravo glasa na današnjim parlamentarnim izborima u Srbiji imalo je ukupno 6.584.376 birača koji su mogli glasati na 8.433 birača mjesta. Današnje izbore pratilo je više od 3.400 posmatrača, od čega 3.341 domaćih i 111 inozemnih.

izvor:Klix.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: