KURTIJA POMAŽU KAO ZELENSKOG: Amerikanci i Britanci dostavljaju oružje Prištini - stiže oprema za otkrivanje položaja srpske vojske
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Najviši diplomatski predstavnici zemalja Kvinte sastali su se u četvrtak u Prištini sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem i tom prilikom su razmatrane namere privremenih vlasti u Prištini da sačine svojevrsne elaborate o zemljama članicama UN za koje smatraju da mogu kod njih da izdejstvuju podršku za članstvo "Kosova" u UN - saznaju nezvanično "Novosti".

Kako prenose izvori, diplomatski predstavnik SAD u Prištini, koji je prisustvovao sastanku, preneo je Kurtiju da su diplomatske strukture Amerike odlično prihvatile elaborat i predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani u vezi sa "pikiranim" zemljama kod kojih će lobirati za podršku za članstvo lažne države u UN.

 
 

- Predstavnik Amerike je istakao da će zahtev "Kosova" da im se između ostalog, u vojnu pomoć koja im je namenjena uvrsti i sistem protivelektronske zaštite za novoizgrađene baze na severu KiM - biti prihvaćen i da će im SAD dostaviti tri takva sistema - preneli su izvori.

 

Na pomenutu konstataciju diplomatskog predstavnika SAD Kurti je izrazio zahvalnost.

 

Aljbin Kurti
Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

U nastavku, kako kaže izvor, on je informisao prisutne predstavnike zemalja Kvinte da su poslednjih dana, kosovske obaveštajne strukture primetile "povećanu frekvenciju ljudi oko novoformiranih baza Kosovske policije na severu KiM, a da kosovske službe procenjuju da je to naredba srpskih bezbednjaka, sa ciljem da navedene osobe dostave tačne koordinate baza, kako bi mogle postati meta srpske artiljerije u slučaju sukoba".

 

Osim navedenog, kako se saznaje, razmatran je zahtev "Kosova" da im se u paket američke vojne pomoći uvrste i rakete  dometa do 10 kilometara, kao i da se sprovede obuka pripadnika "Bezbednosnih snaga Kosova" da njime rukuju.  Diplomatski predstavnik SAD je istakao da ce pomenuto biti predmet daljih analiza nadležnih vojnih i političkiih organa SAD.

- Na kraju, Kurti je od diplomata Kvinte na KiM zatražio da međunarodne snage i njihove obaveštajne strukture dostave privremenim vlastima u Prištini koordinate mesta na kojima se stacioniraju vojne i policijske snage Srbije u administrativnom pojasu KiM prilikom dnevnih patrola, na sta je predstavnik Velike Britanije istakao da će takav zahtev "Kosova" preneti svojim nadležnim organima na odobrenje.

 

Izvor srbijadanas.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: